Краще за каву: тренд на трав’яні чаї

Навіть прості зміни в харчуванні позитивно позначаються на нашому настрої та зовнішності. Наприклад, можна урізноманітнити свій раціон трав’яними чаями. Квіти, листя та стебла рослин — хороша альтернатива каві протягом дня, до того ж, куди різноманітніша.

У літню пору це можуть бути свіжі трави, взимку — сушені. Вважається, що у цих двох видів не лише різний смак, але й властивості: наприклад, свіжа м’ята тонізує, а сушена — розслаблює.

Інший варіант — трав’яні та квіткові композиції, які можна купувати в готовому вигляді або змішувати самостійно, кожного разу пробуючи нові смаки. Це і липа, і ромашка, і пелюстки троянди, і ще багато різних листочків і квіточок. Кожен має особливий смак і свій вплив на наш організм.

Цікаво на тему: 12 причин, чому варто перейти на здорове харчування вже сьогодні

М’ята

Один з найпоширеніших компонентів трав’яних чаїв. Вона має багато позитивних впливів на організм, особливо на травний тракт. Крім того, в складі ароматного листя та стеблинок є ментол — речовина, що приємно освіжає.

М’яту можна просто заварювати, та частіше її додають до складу чайних композицій з лимоном, лимонною травою, корицею, медом, мелісою, листям малини й чорної смородини.

Трав’яний чай з м’ятою

  • 2 гілочки сушеної або свіжої м’яти;
  • 2 гілочки меліси;
  • 3 листки чорної смородини;
  • 1 лист малини;
  • 4–5 листків лимонника;
  • 400 мл гарячої води.

Читайте також: Корисні рецепти від дієтолога

Липа

Квітки липи мають жарознижувальну дію, тому чай з них часто готують як допоміжний засіб під час лікування застуди. А як щодо того, щоб насолоджуватися цим приємним напоєм просто так, без приводу? Квітковий пилок цієї рослини має природну солодкість, тому такий напій приємно пити без додаткових підсолоджувачів.

Липовий чай з ромашкою

  • 50 г квітів ромашки;
  • 50 г липи;
  • 2 палички кориці.

Все подрібнити в ступці, змішати та настояти в закритій банці протягом 2 тижнів. А потім заварювати з розрахунку 1 ч. л. суміші на чашку чаю.

Каркаде

Найбільше чай з пелюсток суданської троянди цінується за червоний пігмент. Але не просто з точки зору краси, а через те, що в ньому є багато вітаміну Р, корисного для серця і судин. А в охолодженому вигляді настій можна розбавити водою й використовувати для ополіскування обличчя після вмивання.

Найчастіше каркаде заварюють як самостійний напій з приємною кислинкою та гарним рубіновим кольором. Але можна спробувати й таку композицію колд брю, тобто не заварену окропом, а настояну в холодній воді.

Каркаде колд брю зі сливою та прянощами

  • 500 мл води;
  • 100 г слив;
  • 2 ч. л. каркаде;
  • ½ палички кориці;
  • зірочка бодяну;
  • 2 шт. зеленого кардамону;
  • мед за смаком.

Всі компоненти скласти до глечика, залити холодною кип’яченою водою та залишити на ніч у холодильнику.

Читайте також: Здоровий і міцний сон — запорука успіху тренувань

Ромашка

Квіти цієї рослини використовувалися в народній медицині як ліки від багатьох хвороб. Вважається, що ромашка має заспокійливі, протизапальні й антибактеріальні властивості. Та найприємніше — це легкий пряний смак і аромат, які чудово поєднуються з багатьма іншими травами.

Ромашковий чай з лимоном та імбиром

  • ½ ч. л. сушеної м’яти;
  • ½ ч. л. квіток ромашки;
  • ½ лимона;
  • за смаком мед та імбир;
  • 1 л води.

Читайте також: Вода Сассі — що це і кому рекомендовано

Базилік

Цю ароматну рослину можна додавати не лише до страв, але й готувати з неї напої. Настій з червоного листя базиліка має дуже гарний колір і аромат, багатий на вітаміни й мікроелементи. А ще йому приписують безліч корисних властивостей — від антисептичних до знеболюючих.

Чай з базиліка з лимоном

  • 1 гілочка базиліку;
  • сік ½ лимона;
  • 500 мл води;
  • 1 ст. л. меду.

Цікаво спостерігати за тим, як він заварюється. Після того, як базилік заллється окропом, колір напою буде змінюватися від блакитного до фіолетового. А після додавання лимонного соку він стане яскраво-рожевим.

До цього напою можна додати чорний або зелений чай, м’яту, полуницю, ананасовий сік.

Тим’ян

Ця рослина відома також під назвою чебрець. Він злегка пряний та ароматний, обволікає, очищає, дезінфікує, зміцнює імунітет. Його можуть рекомендувати як допоміжний засіб при лікуванні деяких захворювань. І, звісно, він хороший просто як смачний і корисний напій.

Чай з чебрецю з фруктами та прянощами

  • ¼ апельсина (помити й порізати разом зі шкіркою);
  • 1 яблуко;
  • 1 ч. л. цедри лимона;
  • 4 гілочки чебрецю;
  • 1 ч. л. чорного чаю;
  • 4 шт. кураги;
  • ½ палички кориці;
  • мелений імбир за смаком;
  • 500 мл окропу.

Спеції

Корицю, аніс, чорний перець, кардамон, імбир, гвоздику та інші спеції можна пробувати в складі будь-яких трав’яних або фруктових напоїв. Один з найвідоміших напоїв зі спеціями — індійський чай масала, який приємно зігріває та дарує приплив сил.

Рецепт масала чаю

  • 200 мл води;
  • 600 мл молока;
  • 1 ч. л. чорного чаю;
  • 4 шт. гвоздики;
  • по щіпці мускатного горіха, меленої кориці й кардамону;
  • ½ ст. л. свіжого імбиру;
  • за смаком коричневий цукор.

У киплячу воду покласти спеції: корицю, гвоздику, мускатний горіх, кардамон. Прокип’ятити 10 хв. Потім подрібнити імбир, додати в воду.

Через 3 хв. влити молоко, проварити ще 5 хв. Вимкнути вогонь, додати чорний чай, настояти кілька хвилин і можна подавати.

Цікаво на тему: Чим корисна гостра їжа та як її вживати

Сподіваємося, ця інформація надихне вас на власні експерименти з трав’яними чаями, а може, ви навіть відкриєте свій ідеальний рецепт. У будь-якому випадку бажаємо всім приємного чаювання!

Коментарі покищо відсутні

Коментарі сайту
Коментарі facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для даної сторінки обговорення закритіsdfsf