Чим корисна гостра їжа та як її вживати

На рахунок перцю чилі та інших пекучих спецій є різні, абсолютно полярні думки. Наприклад, в азіатських і латиноамериканських країнах їх додають мало не до всіх страв, не побоюючись нашкодити здоров’ю. В інших країнах, в тому числі і в Україні, є багато противників «гострих відчуттів», впевнених, що така їжа допомагає отримати виразку чи гастрит. Та правда, як завжди, десь посередині, і насправді гостра їжа корисна, якщо правильно з нею поводитися.

Цікаво на тему. Готуємо вдома: як привчити себе до корисного домашнього харчування

У чому користь гострої їжі

Фастфуд і снеки з будь-яким смаком в принципі не можуть бути корисними. Тому, кажучи про здорові гострі страви, ми маємо на увазі, звісно, не картоплю фрі з соусом, а різноманітні спеції, які можна додавати до домашніх страв.

Найпоширеніший з них — перець чилі. Чим він корисний:

Допомагає в схудненні

Доведено, що гострі страви з перцем чилі й іншими пекучими спеціями сприяють зменшенню апетиту та нормалізації обміну речовин в організмі. У них міститься особлива речовина — капсаїцин, який дає пекучий смак, а також активізує окислення жирів, вирівнює рівень інсуліну. Він бере участь у перетворенні білої жирової тканини (жирових запасів), тому пекучий перець рекомендується при деяких метаболічних захворюваннях.

Такий вплив змушує тіло ефективніше спалювати калорії, і це призводить до зниження ваги. Та все ж не варто їсти багато гострого щодня. Під час дослідження люди, які вживали його найактивніше, в меншій мірі відчули всю користь. Можливо, це пов’язано з тим, що в організмі відбулося певне звикання, і жироспалювальна дія капсаїцину знизилась.

Цікаво на тему. Що їсти, щоб схуднути: продукти-жироспалювачі

Протистоїть захворюванням

У деякій мірі червоний перець також попереджає розвиток діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань. А суміш чилі й куркуми (наприклад, у карі), позитивно впливає на циркуляцію крові, зміцнює судини, знижує ризик утворення тромбів. При цьому сама по собі куркума має протизапальні та антибактеріальні властивості завдяки вмісту куркуміну.

Зменшує симптоми при застуді

Ви, напевно, помічали, що в момент застуди гострі прянощі полегшують симптоми, допомагають пробити закладений ніс і працюють як відхаркувальний засіб. Виявляється, така їжа полегшує стан не тільки при застуді або грипі, а й деяких інших захворюваннях, таких як астма.

Цікаво на тему: Суперфуд — тренд чи користь для здоров’я?

Захищає від накопичення холестерину

Інші дослідження, проведені в Австралії, свідчать про те, що капсаїцин знижує накопичення шкідливого холестерину на стінках судин. Це, звичайно, не означає, що можна скільки завгодно їсти шкідливі продукти, просто додаючи до них перець. Але в комплексі зі здоровим харчуванням гостра їжа йде на користь.

Насичує вітамінами, мікроелементами, антиоксидантами

Як і інші продукти яскравого кольору, червоний перець містить багато антиоксидантів. Ці молекули, що зупиняють дію вільних радикалів, запобігають ушкодженню клітин, передчасному старінню організму в цілому та фотостарінню шкіри.

А ще в стручках міститься калій, залізо, вітаміни А, В6, С.

Цікаво на тему. Рослинні молочні продукти: черговий тренд або революція в харчуванні?

Покращує настрій

Капсаїцин впливає також на те, як ми сприймаємо біль і гаряче: клітини нервової системи звикають, втрачаючи чутливість до справжніх больових відчуттів. З цієї причини гостра їжа викликає звикання, а ті, хто надмірно нею захоплюються, з часом збільшують дозування. На цьому тлі мозок починає виділяти ендорфіни, і ми отримуємо задоволення.

Позитивно впливає на травлення

У помірних кількостях гострі спеції допомагають стимулювати виділення шлункового соку, в результаті посилюється приплив крові до стінок шлунку, і його слизова оболонка краще відновлюється.

Крім того, капсаїцин — чудовий природний консервант. Він убиває ¾ патогенних бактерій, які можуть перебувати в їжі. Але зберігати гострі страви, як і раніше, потрібно в холодильнику.

Як вживати пекучу їжу

Щоб отримати максимум користі, купуйте в магазині спеції в мінімально обробленому вигляді. Не порошок, а цілі горошини чорного перцю або звичайні стручки червоного. Горошини можна подрібнити вдома в кавомолці або перцемолці й відразу додати до страви. А якщо обираєте все ж порошок чи суміш спецій, дивіться хоча б, щоб у складі не було посилювачів смаку.

Лайфхак. Смак і аромат спецій ідеально розкривається при термообробці, тому перед приготуванням перець можна добре прогріти на сухій сковороді.

Чи варто захоплюватися пряною їжею — вибір за вами. Хтось без неї не уявляє свого життя, а хтось виявляє обережність. У будь-якому випадку, трохи гостроти не зашкодить, тому, якщо вам подобається, їжте на здоров’я.

Коментарі покищо відсутні

Коментарі сайту
Коментарі facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для даної сторінки обговорення закритіsdfsf