Рослинні молочні продукти: черговий тренд або революція в харчуванні?

Здавалося б, молоко — це те, що є в нашому раціоні з народження та звична їжа для кожної людини. Утім, останнім часом все більше людей свідомо відмовляються від його споживання. На тлі цього все більшої популярності серед прихильників здорового харчування отримали рослинні види молока. Що ж корисніше насправді та чи варто відмовлятися від звичного продукту?

Про що говорять авторитетні джерела

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує пити молоко та вживати молочні продукти, адже вони дуже корисні: містять багато поживних речовин, вітамін Д, кальцій.

Світові організації в області харчування говорять про те, що молочні продукти можна й потрібно вживати, але вони не повинні складати основу раціону дорослої людини. Експерти радять вживати до 2–3 порцій молочних продуктів кожного дня. Це або 2–3 склянки молока, або 80–120 г твердого сиру. І, звісно, треба дотримуватися помірності у вживанні жирних молочних продуктів.

Читайте також. Глютен: що це таке і кому від нього слід відмовитися

Що робити, якщо після молока відчувається дискомфорт

Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання молока, перш за все, треба поговорити про це з лікарем. Це може бути непереносимість молочного цукру — лактози. Для його розщеплення у травному тракті має вироблятися особливий фермент — лактаза. У ранньому віці він є майже у всіх (крім дітей, які страждають лактазною недостатністю), а далі, по мірі дорослішання, активність його вироблення може знижуватися. Тому всі люди по-різному сприймають молоко. Вважається, що близько 75% дорослих мають знижену здатність його перетравлювати.

Інший варіант розвитку подій — алергія на казеїн або інший молочний білок. Їх тут дуже багато, реакція організму може бути різною. Симптоми, лікування та свій подальший раціон у такому випадку треба обговорювати лише з лікарем.

Можливо, вам не доведеться відмовлятися від молока повністю, а треба буде обирати безлактозні молочні продукти (на смак і запах вони такі ж, як звичайні). Або рослинні — вони не мають нічого спільного з тваринним молоком, адже готуються на основі компонентів рослинного походження з мигдалю, кокоса, сої тощо. На смак вони можуть бути незвичні, зате з ними вам не доведеться відмовлятися від улюбленої ранкової вівсянки, лате або йогурту.

Читайте також. Чи варто виключати каші з раціону при бажанні знизити вагу або правильно харчуватися?

Що потрібно знати про рослинне молоко

Насправді це навіть не зовсім молоко, і воно не може замінити продукт тваринного походження. Таку назву цей продукт має через характерний білий колір і «молочну» консистенцію. По суті це витяжка з насіння, горіхів або злаків, яка готується таким чином: спочатку зерна подрібнюються, потім заливаються водою, віджимаються та пропускаються крізь сито. Пропорції та рецепти приготування кокосового, мигдального, кунжутного знайдете в цій нашій статті.

Користь рослинного молока

Кокосове молоко, наприклад, містить багато тригліцеридів, котрі допомагають розщеплювати та виводити з організму жири. Тому це чудовий варіант для дієтичного харчування. Каприлова кислота в його складі має протизапальний ефект і позитивно впливає на кишечник.

Соєве містить у своєму складі фітоестрогени, що допомагають зменшити кількість «поганого» холестерину в організмі. Але при цьому варто пам’ятати, що соя займає 3-є місце в переліку продуктів-алергенів, тому вживайте її з обережністю.

Мигдальне молоко відрізняє приємний горіховий смак, а ще воно містить багато корисних рослинних білків і вітаміну Е.

Вівсяне й рисове також корисні багатим вмістом білків, але їхній смак не дуже насичений. Тому в ці продукти виробники можуть додавати цукор, солодкі фрукти та інші добавки, які не мають нічого спільного з правильним харчуванням.

Шкода від рослинного молока

Можливі негативні наслідки повного переходу на рослинне молоко також полягають у його складі. Наприклад, фітоестрогени у складі соєвого можуть вплинути на гормональний баланс і розвиток гормонозалежних пухлин в організмі. При цьому те ж коров’яче молоко ви можете засвоювати легко та без проблем. Тож перш ніж переходити на будь-який рослинний продукт, особливо якщо є будь-які негаразди зі здоров’ям, обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем.

Пити чи не пити і якщо пити, то яке — при наявності будь-яких скарг відповіді на ці питання треба отримати у лікаря. У всіх інших випадках рослинне молоко дійсно містить менше жирів і може бути корисним для бажаючих схуднути. Проте зловживати ним або повністю замінювати звичайне молоко все ж не варто.

Читайте також. Що їсти, щоб схуднути: продукти-жироспалювачі

Коментарі покищо відсутні

Коментарі сайту
Коментарі facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для даної сторінки обговорення закритіsdfsf