Суперфуди — тренд чи користь для здоров’я?

Суперфуди — це такі продукти, що містять надвисоку концентрацію корисних речовин. Вважається, що з них організм отримує великі дози вітамінів, мікроелементів, нутрієнтів. До складу деяких суперфудів входить велика кількість антиоксидантів, здорові жири, клітковина. Усе це дуже корисно для здоров’я, допомагає захистити організм від багатьох хвороб, покращити самопочуття та подовжити молодість тіла.

Здебільшого до суперфудів відносять рослинні продукти, часто екзотичні, привезені з-за кордону. Їхні поживні властивості дійсно високі, але не всі серед них такі вже унікальні. Наприклад, чіа за своїми властивостями дуже схожі на насіння льону, ягоди асаї — на лохину, а гуарана містить такий самий кофеїн, як і звичайна кава. Тож сьогодні ми вирішили поділитися з вами переліком українських суперфудів — корисних продуктів, що нічим не поступаються модним привезеним з-за кордону.

Бобові

Це джерело білків, розчинної та нерозчинної клітковини, величезної кількості вітамінів та мінералів, наприклад, калію, магнію, фолієвої кислоти. Доведено, що достатнє вживання бобових культур зменшує ризики ожиріння, високого тиску та хвороб серця. А ще вони дуже ситні та мають низький глікемічний індекс.

Насіння льону

Це майже повний аналог чіа. До складу лляного насіння входять корисні жирні та органічні кислоти, вуглеводи, вітамін А, ферменти, кальцій, цинк, клітковина. А ще воно допомагає у схудненні, адже перешкоджає всмоктуванню жирів, бореться з «поганим» холестерином і забезпечує відчуття ситості.

Сезонні ягоди

Чорна смородина, полуниця, журавлина, лохина, шипшина — все це українські аналоги ягід асаї, які містять багато антиоксидантів. І якщо останні потрапляють до нас у сушеному вигляді, через що їхні поживні властивості знижуються, то полуницю й чорну смородину можна виростити самим або придбати свіжими в будь-якому магазині.

Традиційна зелень

Звичайні шпинат, кріп, петрушка мають майже такі ж властивості, як популярна серед прихильників суперфудів капуста кале. Усі вони допомагають у профілактиці онкозахворювань та сприяють правильній роботі печінки. Щоб отримати максимум користі, вживати зелень потрібно кожного дня.

Кава

Гарний замінник гуарани — сильного природного енергетика, який чудово бадьорить. Вживати цей екзотичний продукт потрібно з обережністю, адже в ньому дуже багато кофеїну. А ще краще замінити його на звичайне еспресо без молока та цукру.

Традиційні овочі

Морква, гарбуз і навіть кавун — доступні та звичні для нашого організму. Вони містять багато бета-каротину — того самого, яким прославився суперфуд перуанський фізаліс. У залежності від фізіологічних потреб організму бета-каротин може перетворюватися в ньому на вітамін А або слугувати антиоксидантом.

Горіхи

Корисними вважаються майже всі різновиди горіхів: волоські, бразильські, кокоси, арахіс, мигдаль, кеш’ю та навіть каштани. Вони містять величезну кількість мінералів і корисних жирів. Але є й недолік — всі горіхи дуже калорійні, тому вживати їх потрібно невеликими порціями.

Цільнозернові продукти

Ще одне джерело клітковини, вітамінів, мінералів та вуглеводів. Недостатнє вживання продуктів із цільного зерна вважається другою «харчовою» причиною захворювань серця та судин. Також вживання цільнозернових продуктів є профілактикою діабету, гіпертонії та проблем зі шкірою.

Підсумуємо

Більшість продуктів, на яких є напис «суперфуд», — просто перебільшення. Зазвичай вони абсолютно не унікальні та нічим не відрізняються від таких же корисних, але менш рекламованих традиційних продуктів. Тож якщо ви бажаєте правильно харчуватися, стежте за збалансованістю свого раціону, вживайте сезонні фрукти, овочі, ягоди, цільнозернові та корисні продукти тваринного походження. Це ті самі суперфуди, тільки доступні та звичні для організму.

Коментарі покищо відсутні

Коментарі сайту
Коментарі facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для даної сторінки обговорення закритіsdfsf