Слово «антиоксиданти» часто зустрічається в рекламі косметики та на упаковках продуктів. Та виявляється, що багато людей про них не знають нічого, крім того, що вони просто корисні. Тож сьогодні поговоримо про те, як працюють антиоксиданти та в чому саме полягає їх вплив на наше здоров’я та красу.
Усе просто: антиоксиданти — це речовини, котрі нейтралізують дію оксидантів, тобто вільних радикалів. Останні утворюються в результаті обміну речовин та різних процесів, пов’язаних з дією сонячного світла (а точніше, ультрафіолету), шкідливих звичок, запальних процесів і навіть фізичних вправ.
Як діють оксиданти? Цим високоактивним молекулам бракує одного чи більше електронів. Отримати їх вони намагаються з сусідніх молекул, активізуючи таким чином процеси біологічного окислення. Далі молекули, що «віддали» свої електрони, самі перетворюються на оксиданти й починають «шукати» нові електрони. Так утворюються цілі ланцюжки вільних радикалів, які пошкоджують все більше клітин. Цей складний процес порушує ДНК та інші структури здорових кліток і тканин, викликає більш як 60 серйозних захворювань, а також старіння організму.
Що роблять антиоксиданти? Вони «приносять» молекулам електрони, яких їм бракує, і цим припиняють процес окислення. При цьому вони самі не перетворюються на вільні радикали, на відміну від інших, звичайних молекул.
Варто знати про те, що антиоксиданти потрібні нашому тілу лише в правильному дозуванні. Вважається, що вони уповільнюють процеси старіння, допомагають знизити вагу та нормалізувати метаболізм в тілі. А в надто великій кількості вони можуть збільшувати життєздатність ракових клітин. При цьому їхні «супротивники», оксиданти, потрібні для роботи імунітету й боротьби з бактеріями, тож не можна сказати, що вони тільки шкідливі й зовсім не корисні.
Читайте також: Які вітаміни й мінерали потрібні бігунам
Натуральні антиоксиданти — це вітаміни Е, С, селен та бета-каротин. Їх можна отримати з таких продуктів:
Звісно, що це далеко не повний перелік. Ще є виноград, чорний і зелений чай, какао, темний шоколад, червоне вино, рослинні олії, печінка, горіхи, бобові тощо. Зазвичай якщо продукт має інтенсивне забарвлення, то скоріш за все він містить антиоксиданти.
Читайте також. Трюки шеф-кухарів: як урізноманітнити овочеві страви
Отримати антиоксиданти наше тіло може також із бадів, вітамінів у капсулах чи таблетках, косметики. Приймання харчових добавок чи вітамінів з антиоксидантами не можна починати «просто так, про всяк випадок» без консультації з лікарем. Ви ж пам’ятаєте, про їх оптимальну кількість і корисний вплив опонентів — оксидантів? А от що стосується косметики з цими речовинами, то вона добре заживляє мікро пошкодження, знімає запалення та блокує вплив ультрафіолету на шкіру й фотостаріння.
Антиоксиданти — природні речовини, котрі захищають клітини нашого тіла від окислення, пошкодження, старіння, захворювань, які викликаються впливом вільних радикалів і довколишнього середовища.
Існують різні види антиоксидантів, і всі вони діють по-різному. Тому вони не можуть замінити один одного. Це означає, що у вашому раціоні мають бути різні продукти, що їх містять. Спробуйте цікаві рецепти від експертів EVA Women Challenge, щоб зробити своє харчування різноманітним, смачним і корисним!
У наших розсилках — поради щодо тренувань, догляду за здоров’ям і красою. Приємні сюрпризи та безліч корисного контенту!