Ймовірно, всі хоча б раз чули модне словосполучення «усвідомлене харчування». А якщо ви бажаєте схуднути чи просто прагнете до здорового способу життя, можливо, ви вже цікавилися цією темою. Давайте поговоримо про те, що значить харчуватися усвідомлено, яку користь це може принести та як можна застосувати ці принципи на своїй практиці.
Читайте також:
Хоча масовий інтерес до цього явища виник не так давно, знавці буддизму говорять, що воно далеко не нове та прийшло до нас саме з буддійської філософії. Свідоме споживання їжі — це протилежність харчуванню «на автоматі», коли людина їсть на бігу й бездумно.
Чи означає це, що треба їсти лише здорові продукти? Про це в теорії нічого не сказано, тут взагалі немає таких понять як здорова чи нездорова, корисна чи шкідлива їжа. Суть у тому, щоб навчити своє тіло свідомо ставитися до харчування й самостійно розпізнавати необхідні продукти та їхню кількість.
Основна думка цієї практики — навіть якщо людина їсть виключно корисну й здорову їжу, але робить це «на автоматі», то отримати максимум користі від неї не вийде. Простіше кажучи, не кожне яблуко чи морквина, з’їдені на бігу або проти бажання, приносять користь організму.
Харчуватися усвідомлено — значить розпізнавати ситуації, коли ми дійсно голодні, а коли на нас вплинули інші фактори. Наприклад, ви проходите повз кондитерську й відчуваєте аромат свіжих булочок з корицею. Можливо, до цього ви не хотіли їсти, та все одно зайшли й купили булку. Просто тому, що вас привабив запах. Усвідомлене споживання їжі — як раз про вміння розрізняти ці речі: чи дійсно ви голодні або щось інше вплинуло на ваше рішення.
Навчитися визначати свої справжні потреби допоможуть принципи свідомого харчування.
Цікаво по темі: Ферментовані продукти — новий старий тренд в харчуванні
Якщо ви бажаєте харчуватися усвідомлено, почніть прислухатися до своїх внутрішніх відчуттів. Що ви відчуваєте, коли голодні? Які почуття викликає вживання тих чи інших продуктів? Які ваші відчуття, коли ви ситі?
Що для цього потрібно:
Цікаві рецепти: Готуємо смачні та корисні страви
В епоху постійного поспіху та харчування на ходу багато з нас вже й забули, як це — отримувати задоволення від їжі. Щоб зекономити час, прийом їжі поєднують з розвагами або виконанням інших завдань. У результаті такий ритм призводить до шкідливих харчових звичок, від яких буває важко позбутися. Якщо самоконтроль і звичне правильне харчування не для вас, можливо, усвідомленість — це те, що допоможе вам виправити своє ставлення до їжі.
Що ви думаєте про таку філософію? Підтримуєте свободу вибору та свідомість? Або це не для вас, і ви обираєте слідування перевіреним правилам? Поділіться думкою в коментарях!
У наших розсилках — поради щодо тренувань, догляду за здоров’ям і красою. Приємні сюрпризи та безліч корисного контенту!
Думаю, що не завжди наша свідомість може підказати як харчуватись. Для цього є спеціальні наукові знання. Деколи ми можемо хотіти те, чого нам не можна. Але я за те, щоб споживати іжу з позитивними думками, уявляти яку користь вона принесе, зосереджуватись на процесі споживання, смакувати і справді нічого іншого в цей момент не робити.