Готуємо смачну та корисну їжу

Наш експерт з напрямку “Здорове харчування” Ірина Гудим підготувала нові рецепти для тих, хто планує налагодити раціон харчування та від зайвих сантиметрів на талії. Вам не доведеться обмежувати себе та відмовлятися від улюблених продуктів, адже корисна їжа може бути ще й неймовірно смачною. Готові записувати рецепти страв, що не залишать вас байдужими!

Томатний суп

Інгредієнти:

  • 850 г помідорів у власному соку (або консервованих перекручених)
  • 100 г спагеті
  • 150 г цибулі
  • 2 зубчики часнику
  • 100 г моркви
  • зелень за смаком (в ідеалі – базилік)
  • сіль
  • перець
  • рослинна олія

Приготування:

Лук і часник необхідно дрібно нарізати, злегка обсмажити на олії, додати натерту моркву, протушкувати. З помідорів зняти шкірку, порізати і разом з соком відправити до овочів. Тушкуємо хвилин 5-7, додаємо зелень, збиваємо все на блендері. Якщо вийшло  дуже густо, можна додати трохи води. Не забудьте посолити. Спагеті відварити окремо до готовності, злити воду і додати до супу.

Гранола

Гранола

Це один з найкорисніших варіантів сніданку, для приготування якого знадобиться мінімум часу. Ви зможете наситити організм енергією та поживними речовинами, які так потрібні нам протягом дня. Приготовлена гранола в домашніх умовах буде набагато корисніша за ту, що можна придбати в магазині. Тож давайте разом зробимо собі корисний та смачний сніданок.

Інгредієнти:

  • Суміш пластівців (вівсяних, пшеничних і ячмінних пластівців) – 300-400 г
  • Горішки та насіння (обирайте те, що найбільш полюбляєте) – 200-250 г
  • Сухофрукти (на свій смак) – 200 г
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Мед – 6 ст. л.
  • Цукор – 50 г
  • Сіль – половина ч. л.

Приготування:

Змішайте сіль, горіхи, насіння та пластівці. Окремо трохи підігрійте олію та розчиніть в ній мед й цукор. Поєднайте отриманні суміші та викладіть їх на деко та випікайте при 160 градусах півгодини, перемішуючи декілька разів. Після чого додаємо подрібнені сухофрукти, все ще раз перемішуємо і залишаємо у духовці ще на 10 хвилин. Після чого дайте страві охолонути й можна коштувати. Смачного!

Індичка запечена

Беремо невеликі шматки індички (які буде потім зручно нарізати скибочками), змащуємо кефіром, сіллю. Залишаємо на ніч маринуватися. перед приготуванням змиваємо маринад, витираємо м’ясо і натираємо будь-якими спеціями (можна відразу взяти мікс, тільки без глутамату натрію). Ставимо в духовку на 200С спочатку в фользі на 20-30 хв, і в кінці розкриваємо фольгу на 5 хвилин. Перевіряємо готовність. Використовувати страву можна багатогранно: поки гаряче, як другу страву, і для бутербродів з корисним хлібцем, також як складову салатів. Ще можна обсмажити цибулю, нарізати соломкою індичку і протушкувати все разом, таким чином вийде ще одне гаряче блюдо.

Суфле з риби

суфле з риби

Інгредієнти:

  • Риба -1 кг (можна обирати ту, що найбільш полюбляєте);
  • Цибуля – 2 шт.
  • Яйця – 3 шт.
  • Спеції за смаком.

Приготування:

Якщо ви використовуєте заморожену рибу, тоді слід позбавитись від зайвої води після розморожування. Пропустить рибу та цибулю через м’ясорубку. Додайте до фаршу 3 жовтки. Окремо збийте 3 білки в піну та поєднайте їх з фаршем. Все солимо та заправляємо спеціями й відправляємо запікатись у духовці на 30-40 хвилин. Смачного!

Теплий салат з червоною квасолею

салат з червоної квасолі

Інгредієнти:

  • 1/2 склянки сухої червоної квасолі (відваріть більше 3я та 4а група щоб вистачило і на вечерю);
  • 1 солодкий перець;
  • 6-7 свіжих печериць;
  • 150 гр стручкової квасолі;
  • 1 невелика цибулина;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль, перець, петрушка за смаком;
  • 1 ст. л. олії.

Приготування:

Відварити квасолю

Дрібно посікти цибулю і часник, обсмажити.

До цибулі та часнику додати перець, порізаний на тонкі довгі смужки, додати гриби, порізані на тонкі пластинки, стручкову квасолю.

Посолити, поперчити за смаком, обсмажити до готовності.

Додати квасолю, ретельно перемішати і ще трохи потім протушкувати. Перед подачею посипати петрушкою.

Томатний суп з сочевицею

томатний суп з сочевицею

Інгредієнти:

  • сочевиця – 1 стакан;
  • томатний сік – 600 мл.;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • олія – 1 ст.л.;
  • сіль за смаком;

Любителі пікантних страв можуть додати гострий перець.

Приготування:

Сочевицю відварюємо у воді до напівготовності.

Обсмажуємо на пательні в рослинній олії дрібно нашатковану цибулю, помішуючи. Лук повинен стати напівпрозорим.

Додаємо до цибулі натерту на крупній тертці моркву. Обсмажуємо овочі на невеликому вогні протягом декількох хвилин. Додаємо сік, тушкуємо. Овочеву суміш додаємо до сочевиці, кислоту і консистенцію регулюємо додаванням води. Суп також можна подавати у вигляді пюре.

Даємо настоятися 15-20 хвилин і подаємо до столу. Томатний суп з сочевицею подають з густим йогуртом, прикрашаючи дрібно рубаною зеленню петрушки.

Сирна запіканка лимонна

 сирна запіканка

Інгредієнти:

  • Сир 5% жирності – 400 г;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Манка – 1 ст. л.;
  • Цукор – 3-4 ст. л.;
  • Ванілін – 1 пакетик,
  • Цедра 1 лимона,
  • Сік половини лимона.

Приготування:

Збити в міксері або блендері сир (якщо його попередньо перетерти через сито, текстура вийде ніжна), манку, цукор, жовтки, дрібку солі, лимонний сік, цедру і ванілін. Окремо збити білки до пишної міцної піни. Акуратно лопаткою ввести білок в сирну масу. Викласти в попередньо змащену форму. Випікати при 180 градусах 30 хвилин.

Куряча грудка (або індичка) зі шпинатом і сиром

Інгредієнти:

  • Шпинат – 1 пуч. або заморожений
  • Сир твердий – 50 г
  • Соєвий соус – 1 ст. л.
  • Йогурт – 2 ст. л.
  • Сіль, часник за смаком
  • Грудка куряча – 3 шт

Приготування:

На грудках зробити глибокі вертикальні надрізи 3-4 шт не дорізаючи до кінця. Грудку злегка присолити. Шпинат порізати (або розморозити), сир натерти на тертці, все ретельно перемішати. Можна додати трохи часнику. Суміш сиру і шпинату розподілити по розрізах.

Грудки викласти в форму для запікання (невеличку, щоб щільно вийшло)

Йогурт і соєвий соус перемішати. Залити ним грудки. Випікати в попередньо розігрітій духовці до 200 градусів 25 хвилин.

Гратен з броколі і цвітної капусти

 гратен

Інгредієнти:

  • Броколі (можна і заморожену) – 300 г
  • Капуста кольорова (можна і заморожену) – 300 г
  • Яйце куряче – 2 шт
  • Молоко – 150 мл
  • Сир твердий – 100 г
  • Горіх мускатний (молотий) 1 дрібка
  • сіль
  • Перець чорний мелений

Приготування:

Броколі та кольорову капусту розділити на суцвіття і відварити в підсоленій воді до напівготовності. Яйця злегка збити, додати молоко, третину тертого сиру, мускатний горіх, посолити і поперчити.

У змащену олією форму для запікання викласти броколі і цвітну капусту, залити молочною сумішшю і посипати тертим сиром.

Запікати в попередньо розігрітій духовці при температурі 200 градусів близько 30 хвилин до утворення золотистої скоринки. Подавати гарячим, прикрасивши зеленню.
Смачного!