Харчова залежність: як визначити та подолати

Харчовою залежністю називають такий стан людини, коли їжа для неї перестає бути джерелом втамування голоду, а стає головним (і часто єдиним) способом отримати задоволення. Іноді, коли людина сама не справляється, така поведінка потребує професійної допомоги психотерапевта. Тож сьогодні поговоримо про харчову залежність, як її виявити та здолати.

Що таке харчова залежність

Поспішаємо заспокоїти любительок солоденького або снеків: якщо ви полюбляєте якийсь шкідливий продукт та іноді не втримуєтесь від його вживання, це ще не харчова залежність. А от якщо ви зловживаєте некорисними смаколиками постійно, це викликає у вас почуття заспокоєності й водночас провини, тоді це — саме вона.

Лікарі порівнюють поведінку людей із харчовою та наркотичною (або алкогольною) залежністю й уже навіть доведено, що у мозку перших та других відбуваються схожі процеси. Вони потребують їжі задля того, щоб упоратися з тривогою, стресом, підняти собі настрій. Іноді така людина готова їсти постійно, ще і ще, доки в холодильнику не закінчаться продукти.

Які ознаки вказують на наявність харчової залежності

харчова залежність

Зайва вага — не показник: людина з харчовою залежністю може мати й нормальний індекс маси тіла. Та й єдиного критерію визначення цього стану поки що немає. Але слід серйозно задуматися, якщо у вас або ваших близьких спостерігаються такі ознаки:

  • Гостра необхідність у вживанні будь-яких або окремих продуктів, яка з часом тільки збільшується.
  • Як наслідок — постійне збільшення порції та переїдання. Людина продовжує їсти навіть тоді, коли вже сита, й не контролює своїх бажань.
  • Коли відчуття голоду супроводжується тривогою. У нормі голодна людина не має нервувати чи відчувати психологічний дискомфорт.
  • Постійна занепокоєність їжею, коли людина весь час думає про неї, складає перелік продуктів та думає, як їх смачніше приготувати.
  • Втрата контролю над власним раціоном, приступи переїдання. У важких випадках людина з харчовою залежністю може їсти доти, доки не закінчаться всі продукти в холодильнику або не відчує серйозний дискомфорт через переповненість шлунка.
  • Почуття провини, сором за свою харчову поведінку. Через це люди, залежні від їжі, можуть ховати продукти від членів родини та їсти так, щоб ніхто не бачив.

Як подолати харчову залежність

Сподіваємось, що вищезазначені симптоми — не про вас, але якщо ви помітили за собою кілька з них, це може бути тривожний знак. Як правило, в боротьбі зі справжньою харчовою залежністю допомагає психотерапія та особливий раціон харчування. Іноді причиною можуть бути збої в роботі ендокринної системи, тому найперше, що потрібно зробити, — звернутися до лікаря: спочатку сімейного, а потім — ендокринолога, психотерапевта чи іншого.

А для того, щоб допомогти собі справитися з цією проблемою, спробуйте:

  • Уникати факторів, що подразнюють, тобто продуктів, перед якими не можете встояти. Попросіть близьких не приносити їх додому та не вживати у вашій присутності.
  • Намагатися уникати відчуття голоду. Для цього готуйте їжу заздалегідь і розділяйте її на порції, щоб не було спокуси з’їсти більше.
  • А якщо вас усе ж переповнюватиме відчуття голоду й бажання негайно щось з’їсти, спробуйте втамувати стресовий стан за допомогою музики, фізичних вправ, медитації, малювання чи інших творчих занять.
  • Складіть план харчування, оптимізуйте свій раціон — у цьому вам допоможуть поради від експертів проекту EVA Women Challenge.
  • Знайдіть однодумців. Наприклад, ви можете вступити до закритої спільноти EVA Women Challenge у Facebook, у якій експерти дають поради з правильних занять спортом, здорового харчування та догляду за собою.

І будьте здоровими!