• Смачні та корисні рецепти

    Головна Новини Смачні та корисні рецепти

    Рагу з кольорової капусти

    Що знадобиться:

      • Кольорова капуста заморожена (200 г) або свіжа ¼ качана

      • 1 середня картопля

      • 100 г заморожених кабачків

      • 100 г замороженого зеленого горошку

      • спеції та сіль за смаком

      • 1 ст.л. оливкової або вершкового топленого масла.

      • 3 ст. л. сирого соняшникового насіння або 15 шт. кеш’ю

    Заморожені овочі дістати з морозилки. Картоплю очистити і нарізати кубиками. У сотейник або сковороду налити 1-2 ст.л. оливкової олії, додати картоплю. Тушкувати потім під кришкою на слабкому вогні. Коли картопля стане м’якше, додати капусту, горошок і кабачки. Посолити за смаком. Тушкуємо під кришкою ще хвилин 10. Додати спеції: куркума, кардамон, карі та насіння або горіхи. Через 5 хвилин зняти з плити. Страва готова. Прикрасити кропом або петрушкою.

     

    Тушкована капуста зі спаржею і волоським горіхом

    Що знадобиться:

      • Капуста білокачанна ½ шт.

      • Спаржа заморожена 200 г

      • Морква 1 шт.

      • Цибуля 0,5 шт.

      • Томатна паста 40г

      • Оливкова олія 2 ст.л.

      • Спеції за смаком

      • Волоський горіх подрібнений 3-4 ст.л.

    Капусту нашаткувати, цибулю дрібно нарізати, моркву натерти. На оливковій олії або топленому вершковому маслі підсмажити цибулю до м’якості, додати моркву, капусту і спаржу, тушкувати під кришкою на повільному вогні хвилин 15. Додати томати і спеції. Через 5 хвилин вимкнути і додати насіння. Страва готова!

     

    Омлет з кольрової капусти

    Що знадобиться:

      • Кольорова капуста свіжа або заморожена — 300 г

      • Яйця — 2 шт.

      • Борошно кукурудзяне 2 ст.л.

      • Сіль щіпка

      • Кріп або петрушка — 1/2 пучка

      • Спеції за смаком (я додаю куркуму і суміш овочів)

      • Масло для приготування

    Кольорову капусту відварити в окропі 2 хвилини або на пару 5 хвилин. Подрібнити в блендері. З’єднати з яйцями, борошном, сіллю і зеленню. Викласти суцільним млинцем на сковороду, накрити кришкою, тушкувати на середньому вогні 3 хвилини. Перевернути і довести до готовності. Зняти з вогню. Готово.

     

    Кабачкове соте

    Що знадобиться:

      • 1 великий кабачок або 200 г заморожених

      • 2 середніх картоплини

      • 1 середня морква

      • 1/2 зубчики часнику

      • 1-2 ст.л. оливкової олії

      • сіль за смаком

      • щіпка чорного перцю або спеції за смаком

      • жменю зелені

      • арахіс подрібнений 4-5 ст.л.

    Картоплю і моркву очистити. Нарізати кубиками. Скласти на сковороду, тушкувати під кришкою на середньому вогні 10 хвилин. Нарізати кабачки кубиками. Додати до овочів. Тушкувати ще 5-7 хвилин. Посолити, додати спеції. Зняти з вогню. Додати подрібнену зелень і арахіс. Можна з’їсти з вареною квасолею.

     

    Рагу овочеве з броколі

    Що знадобиться:

      • Броколі ¼ середнього качана або 200 г замороженої

      • 1 середня картопля

      • 100 г зеленого горошку (замороженого)

      • Спеції та сіль за смаком

      • 2 ст.л. оливкової або вершкового топленого масла.

      • 3 ст. ложки сирого соняшникового насіння або 15 шт. кеш’ю

    Броколі порізати на суцвіття, почистити картоплю, нарізати кубиками. У сотейник або сковороду налити 2 ст.л. оливкової олії, додати картоплю і броколі. Тушкувати потім під кришкою на слабкому вогні і додати горошок. Посолити за смаком. Тушкуємо під кришкою ще хвилин 10. Додати спеції за смаком: куркума, кардамон, карі та насіння. Через 5 хвилин зняти з плити. Страва готова. Зверху посипати порізаною свіжою зеленню.

     

    Салат з буряка зі смаженою арахісом

    Що знадобиться:

      • Солодкий червоний буряк — 100 г

      • Свіжообжарений арахіс (стежте, щоб не було зіпсованих горіхів!) 50 г

      • Капуста білокачанна 100 г

      • Соєвий соус

      • Оливкова олія 2 ст.л.

      • Гірчиця 1 \ 4 ч.л

      • Мед

      • Кориця

    Дрібно натираємо буряк. Капусту ріжемо дрібно і розминаємо руками, щоб пустила сік. Заправку робимо з соєвого соусу з гірчицею, медом, корицею і оливковим маслом. Посипаємо арахісом. Готово.

     

    Вівсяне печиво

    Що знадобиться:

      • Вівсяні пластівці — 100 г

      • Банан 1 шт

      • Сушені ягоди — 30 г

      • Насіння, горіхи або кунжут — 50 г

      • 1 лимон

      • Оливкова олія — 1-2 ст.л.

    Банан подрібнити виделкою. Змішати з ягодами, вівсянкою, насінням. Дістати насіння з лимона, подрібнити його за допомогою м’ясорубки або натерти на тертку цедру і вичавити сік, додати в вівсяно-фруктову суміш. Додати масло. Дуже добре вимішати тісто, поки воно стане липким і можна буде сформувати печиво. Сформувати печиво і випікати при 170 градусах до рум’яності.

     

    Крем-суп гороховий

    Що знадобиться:

      • 1 стакан лущеного гороху

      • 2 моркви

      • 1 цибулина

      • 1 картопля

      • 1 ч.л. солі

      • за смаком: чорного перцю, коріандру, паприки

      • оливкова олія

      • свіжа зелень в тарілку 1/2 пучка

    На ніч замочуємо горох. Вранці добре промиваємо.

    Картоплю чистимо і нарізаємо середніми кубиками. Моркву чистимо і нарізаємо на 2-3 частини. Цибулину чистимо і розрізаємо навпіл, якщо маленька, то залишаємо цілою.

    Горох варимо до напівготовності. Додаємо цибулю, картоплю, моркву. Варимо до готовності.

    Додаємо сіль, спеції, пюріруем занурювальним блендером до крему. У тарілку додаємо зелень і оливкове масло.

     

    Омлет з броколі

    Що знадобиться:

      • Броколі у свіжому або замороженому вигляді — 250 г

      • Яйця — 2 шт

      • Борошно кукурудзяне або пшенична 2 ст.л

      • Сіль щіпка

      • Кріп або петрушка — 1/2 пучка

      • Спеції за смаком (я додаю куркуму і суміш овочів)

      • Масло для приготування

    Броколі відварити в окропі 2 хвилини. Якщо заморожена потримати на пару 5 хвилин. Подрібнити в блендері. З’єднати з яйцями, борошном, сіллю і зеленню. Викласти суцільним млинцем на сковороду, накрити кришкою, тушкувати на середньому вогні 3 хвилини. Перевернути і довести до готовності. Зняти з вогню. Готово.

     

    Рулетики з перцю і печінки

    Знадобиться:

     •  300 г печінки птиці;
     •  Перець солодкий 2 шт;
     •  Спеції, сіль за смаком.

    Печінку добре промити, порізати на великі брусочки, протушкувати зі спеціями під кришкою на повільному вогні, підливаючи воду.
    У перці дістати серцевину. Не різати. Покласти на пергамент і запекти в духовці в цілому вигляді до м’якості. Можна також підливати воду на деко.
    Дістати перці з духовки і почекати до повного охолодження, порізати на смужки і почистити від плівочок. Плівки повинні добре відходити.
    Берете смужку, кладете всередину шматочок печінки і завертаєте в рулетик. Можна скріпити шпажкою або зубочисткою.

     

    Хумус (паштет з нуту)

    Що знадобиться:

      • Нут варений — 300 г

      • Кунжут підсмажений зовсім небагато — 50 г

      • Сік 1/4 лимона

      • Сіль 1 /2 ч. л.

      • Куркума — 1 ч. л.

      • Суміш 10 овочів (сушена цибуля, морква, петрушка, кріп, паприка) – 1-2 ч. л.

      • Оливкова олія — 3 ст.л.

      • Листя салату для намазування

    Нут замочити в холодній воді на ніч з 1 ч.л. соди. Вранці промити і залити водою 1:3. Варити до м’якості (хвилин 40). На дні має залишитися трохи водички. Її не зливати.

    У чашу блендера скласти нут разом з бульйоном і подрібнювати до утворення пюре. Кунжут подрібнити в кавомолці і додати до нуту. Також в чашу блендера додати сіль, лимонний сік, масло, подрібнений кунжут і спеції. Ще раз подрібнити масу до однорідного стану. Перекласти в скляну тару, дати охолонути. Зберігати в холодильнику до 2-х днів.

     

    «Плов» із кольорової капусти з куркумою

    Знадобиться:

     •  Кольорова капуста — 300 г (можна заморожену);

     •  1-2 зубчики часнику;

     •  Цибуля ріпчаста — 100 г;

     •  Жменя насіння гарбуза (3-4 ст.л);

     •  1/4 ч. л. меленої кориці;

     •  1/4 ч. л. меленого кардамону;

     •  1/2 ч. Л. куркуми;

     •  оливкова олія — ​​2 ст. ложки — 30 г;

     •  сіль, червоний перець за бажанням.

    Кольорову капусту промити. Розібрати на суцвіття, натерти на крупній тертці в дрібну крихту.

    Цибулю і часник нарізати на дрібні кубики. Обсмажити на рослинному маслі до золотого кольору. Додати крихту з кольорової капусти, куркуму, корицю.

    Ретельно змішати. Накрити кришкою і тушкувати протягом 5 хв. Потім відкрити кришку, трохи підсушити капусту, додати сіль і червоний перець за смаком.

    Викласти на блюдо, присипати зверху подрібненим гарбузовим насінням.

     

    Соус «Песто» адаптація до марафону

    Знадобиться:

     •  Ароматна зелень (базилік, але підійдуть і петрушка з кропом) — 250 г.;

     •  Горіхи (волоський, смажений арахіс або фундук) — 100 г.;

     •  Оливкова олія — ​​2 ст.л.;

     •  Сушений базилік — 1 ч.л.;

     •  Сушений орегано — 1 ч.л.;

     •  Чорний перець — 1 \ 4 ч.л.

    Зелень ретельно подрібнюється в блендері з горіхами і рослинним маслом. Можна додати трохи води, якщо суміш занадто густа. Змішуємо з прянощами — і на стіл!

    Песто і хумус подаються з довгими шматочками різаної морквини, стебловою селерою і буряком. Ними — зачерпуєте їсте. Або — можна до салату / плову додавати! Як завгодно — все одно смачно ДУЖЕ!