Плануємо свій раціон на день правильно

Правильне, збалансоване харчування — прямий шлях до красивої фігури та доброго самопочуття. Утім, на практиці ми часто лінуємось готувати, у потоці справ швидко перехоплюємо бутерброд з ковбасою або взагалі вперше згадуємо про їжу ближче до вечора. Якщо це про вас, тоді пропонуємо позбавитися нарешті шкідливої звички не дбати про себе й започаткувати нову традицію — харчуватися правильно. Для цього щодня слід мати 4–5 прийомів їжі.

Сніданок

Спочатку слід визначити, який тип сніданку — вуглеводний або білковий — підходить саме вам. Якщо ви активно тренуєтеся, тоді вам краще снідати білками, а якщо багато працюєте розумово — вуглеводами.

Інший варіант: спробувати обидва різновиди. Якщо зранку ви їсте вуглеводи, наприклад, фрукти, гранолу або вівсянку, і легке відчуття голоду у вас з’являється не раніше, ніж через 3 години, тоді вам підходить цей тип сніданку. А якщо за пару годин вам знову хочеться їсти, тоді ваш тип — білковий. У цьому випадку вам краще снідати омлетом, йогуртом, сиром. За бажання ви можете також сумістити білки з вуглеводами.

Обід

Цей прийом їжі має бути повноцінним і найбільш щільним за весь день. На обід треба вживати білки, корисні жири та вуглеводи. Наприклад, розподілити продукти можна таким чином:

  • 25% білків: риба, м’ясо птиця, бобові;
  • 25% круп: гречка, бурий рис, цільнозернова паста, булгур;
  • 50% овочів: запечених, свіжих, тушкованих, приготованих на пару.

Якщо любите в обід їсти перші страви, обирайте овочевий або крем-суп замість наваристої жирної солянки чи бульйону.

Вечеря

Якщо бажаєте схуднути, ввечері їсти слід не пізніше, ніж за 3 години до сну. При цьому не треба вживати на вечерю жири та вуглеводи, в тому числі й повільні. Для цього прийому їжі краще підійдуть білки (бобові, птиця, риба, яйця) та овочі.

Перекуси

Найпоширеніша помилка у харчуванні — це шкідливі та хаотичні перекуси протягом дня: солодкий чай з печивом, фастфуд тощо. Візьміть собі за правило перекушувати горішками, сухофруктами, кисломолочними продуктами, цільнозерновим хлібом з сиром, зеленню, овочами. Перекуси можна влаштовувати 1–2 рази на день за три години після сніданку та / або обіду.

Такий раціон дозволить вам не лише не переїдати протягом дня, але й не відчувати голоду, підтримувати бадьорість і працездатність. У результаті ви будете мати добрий настрій, самопочуття та станете на крок ближче до фігури своєї мрії.