Дієтичні солодощі: у чому ж секрет?

Коли ми починаємо дивитися в дзеркало і замислюватися про бажану фігуру, один зі страхів, який виникає: «Мені доведеться відмовитися від улюбленого солодкого». У цей момент на допомогу приходять дієтичні солодощі, які ніби і придумані для таких випадків. Пропоную разом розібратися, чи дійсно дієтичні солодощі є корисною і гідною заміною звичайних солодощів.

Для початку пропоную визначитися, що таке дієтична випічка, та на кого вона розрахована.

Є одна категорія дієтичних солодощів, в яких цукор замінений на штучні цукрозамінники, які не викликають різкого підйому рівня цукру в крові. Дана категорія солодощів показана людям, у яких є ожиріння або діабет. Але ж не всі цукрозамінники є безпечними (найкращий вибір – це стевія й еритрітол)

І друга категорія солодощів, які є менш жирними, менш калорійними і більш насиченими корисними речовинами. Так ось ця категорія підходить всім, хто бажає залишатися здоровим і бадьорим на довгі роки, а також зберегти фігуру.

Сьогодні поговоримо більше про другу категорію солодощів і випічки.

Чим корисні дієтичні солодощі

  • Низька калорійність.

Ми не встигаємо часто витрачати необхідну кількість калорій протягом дня при наявності все більш зростаючої гіподинамії (сидячого способу життя). Тому, якщо Ви великий поціновувач солодкого, намагайтеся вибирати менш калорійні варіанти.

  • Знижена кількість насичених жирів (масла вершкового, маргарину, трансжирів, вершків і т.п.).

Таким чином, пиріг на основі оливкової олії або горіхів буде набагато корисніше для серцево-судинної системи, ніж пиріг на основі вершкового масла. Не забувайте також про йогуртове морозиво, особливо, якщо воно не дуже солодке.

  • Відсутність жирів в принципі.

Такі солодощі як зефір, мармелад, пастила, безе, джем, варення є менш калорійними, у зв’язку з тим, що не містять жир зовсім.

  • Збільшення кількості корисних калорій, а не порожніх.

У солодощах повинна бути і користь, а не тільки цукор, біле борошно та жир. Користь вноситься шляхом додавання до складу десертів борошна грубого помелу, висівок, борошна бобових, борошна гречаного або ячмінного, горіхів, насіння, ягід, фруктів й моркви. Також в цьому аспекті допомагають природні замінники цукру, такі як сухофрукти, зокрема фініки, мед і т.д.

Вони приносять користь у вигляді додаткових вітамінів і мінералів, а завдяки наявності клітковини не дозволяють злітати рівню цукру в крові (саме через це нам швидко знову дуже хочеться їсти).

Але пам’ятайте, калорійність продукту в цьому випадку не завжди нижче, ніж у звичайних солодощів. Тому кількість вживаного все одно має велике значення

Хочу вас застерегти: не все те золото, що блищить. Не всі солодощі, які позиціонуються як фітнес або дієтичні такими і є. Читайте етикетки, звертайте увагу на склад продукту, його жирність і калорійність. Часто йогурти 0% жиру з фруктовими наповнювачами можуть бути в результаті більш калорійними, ніж натуральний йогурт 4% жирності з ягодами, які ви туди можете додати власноруч.

Якщо ж ви хочете скинути зайву вагу, то фрази «дієтичні» на солодощах недостатньо, щоб спокійно поглинати цей продукт скільки хочеться. Навіть низька калорійність або відсутність жиру в десерті при великій кількості можуть звести всі результати схуднення нанівець.

Як приклад пропоную вам рецепт дієтичної випічки:

Яблучний крамбл

Дуже смачний і корисний десерт з яблуком і родзинками. Гарний як в теплому, так і в холодному стані. Неймовірна смакота, та ще й корисна.

Нам знадобиться:

  • 2 яблука;
  • 6 ст. л. вівсяних пластівців;
  • 50 г родзинок;
  • мед за смаком;
  • кориця;
  • рослинна олія 2 ст. л.

Ізюм промити й замочити в теплій воді на 10 хвилин. Час вмикати духовку на 180 градусів. Яблука необхідно натерти на крупній тертці та змішати з родзинками та корицею. Вівсяні пластівці краще перемолоти в кавомолці або блендері, змішати їх з медом і олією.

У змащену форму (краще взяти маленькі) викладаємо на дно яблучну суміш і посипаємо зверху сумішшю з вівсяних пластівців. Випікати 15-20 хвилин.

Подавати прямо в формочках. Можна додати ложку йогурту. Смачного!