Що знадобиться:
• 1 ст.л. сухого листя м’яти / меліси або насіння фенхелю
• 200 мл окропу
• Лимон за бажанням.
Все залити, настояти 15-20 хвилин. Пити в гарячому вигляді в проміжках між прийомами їжі.
Що знадобиться:
• Кольорова капуста заморожена (200 г) або свіжа ¼ качана
• 1 середня картопля
• 100 г заморожених кабачків
• 100 г замороженого зеленого горошку
• спеції та сіль за смаком
• 1 ст.л. оливкової або вершкового топленого масла.
• 3 ст. л. сирого соняшникового насіння або 15 шт. кеш’ю
Заморожені овочі дістати з морозилки. Картоплю очистити і нарізати кубиками. У сотейник або сковороду налити 1-2 ст.л. оливкової олії, додати картоплю. Тушкувати потім під кришкою на слабкому вогні. Коли картопля стане м’якше, додати капусту, горошок і кабачки. Посолити за смаком. Тушкуємо під кришкою ще хвилин 10. Додати спеції: куркума, кардамон, карі та насіння або горіхи. Через 5 хвилин зняти з плити. Страва готова. Прикрасити кропом або петрушкою.
Хумус (паштет з нуту)
Що знадобиться:
• Нут варений – 300 г
• Кунжут підсмажений зовсім небагато – 50 г
• Сік 1/4 лимона
• Сіль 1 /2 ч. л.
• Куркума – 1 ч. л.
• Суміш 10 овочів (сушена цибуля, морква, петрушка, кріп, паприка) – 1-2 ч. л.
• Оливкова олія – 3 ст.л.
• Листя салату для намазування
Нут замочити в холодній воді на ніч з 1 ч.л. соди. Вранці промити і залити водою 1:3. Варити до м’якості (хвилин 40). На дні має залишитися трохи водички. Її не зливати.
У чашу блендера скласти нут разом з бульйоном і подрібнювати до утворення пюре. Кунжут подрібнити в кавомолці і додати до нуту. Також в чашу блендера додати сіль, лимонний сік, масло, подрібнений кунжут і спеції. Ще раз подрібнити масу до однорідного стану. Перекласти в скляну тару, дати охолонути. Зберігати в холодильнику до 2-х днів.
Малиновий чай
Що знадобиться:
• Малина заморожена 2-3 ст.л.
• Кориця 1 щіпка
• М’ята суха – кілька листів
• Окріп 300-400 мл
Малину пом’яти виделкою, з’єднати зі спеціями, залити окропом, настояти, остудити і готово.
Тушкована капуста зі спаржею і волоським горіхом
Що знадобиться:
• Капуста білокачанна ½ шт.
• Спаржа заморожена 200 г
• Морква 1 шт.
• Цибуля 0,5 шт.
• Томатна паста 40г
• Оливкова олія 2 ст.л.
• Спеції за смаком
• Волоський горіх подрібнений 3-4 ст.л.
Капусту нашаткувати, цибулю дрібно нарізати, моркву натерти. На оливковій олії або топленому вершковому маслі підсмажити цибулю до м’якості, додати моркву, капусту і спаржу, тушкувати під кришкою на повільному вогні хвилин 15. Додати томати і спеції. Через 5 хвилин вимкнути і додати насіння. Страва готова!
Борщ на нутовому бульйоні
Що знадобиться:
• Нут сухий 100 г
• Картопля 1 шт. середня
• Морква 1 шт.
• Цибуля 0,5 шт.
• Буряк ¼ шт.
• Капуста ¼ шт
• Томати 100 г або томатна паста 40г
• Оливкова олія 3 ст.л.
• Спеції за смаком
Нут замочити в холодній воді на ніч. Вранці промити і залити водою 1:5. Варити на слабкому вогні хвилин 30 до напівготовності. У бульйон з нутом додати тертий буряк і картоплю. Паралельно приготувати засмажку з цибулі, моркви, томатів і спецій. З’єднати з овочами, додати капусту і вимкнути через 5 хвилин. Капуста повинна бути трохи м’якою, але хрусткою. У тарілку додати свіжий кріп або петрушку 30 г.
Цукерки із зеленої гречки
Що знадобиться:
• 1 стакан зеленої гречки
• Фініки 4-5 шт.
• Горіхи або насіння близько 100 г
• Кокосова стружка для валяння (можна замінити какао)
• Куркума, кориця, кардамон за смаком
Гречку замочити на ніч. Вранці крупу промити і висушити на паперовому рушнику. Подрібнити в блендері з фініками і горіхами. Повинна вийти пластична маса. Зліпити з неї кульки і обваляти в кокосовій стружці. Зберігати в холодильнику до 2-х днів.
Омлет з кольрової капусти
Що знадобиться:
• Кольорова капуста свіжа або заморожена – 300 г
• Яйця – 2 шт.
• Борошно кукурудзяне 2 ст.л.
• Сіль щіпка
• Кріп або петрушка – 1/2 пучка
• Спеції за смаком (я додаю куркуму і суміш овочів)
• Масло для приготування
Кольорову капусту відварити в окропі 2 хвилини або на пару 5 хвилин. Подрібнити в блендері. З’єднати з яйцями, борошном, сіллю і зеленню. Викласти суцільним млинцем на сковороду, накрити кришкою, тушкувати на середньому вогні 3 хвилини. Перевернути і довести до готовності. Зняти з вогню. Готово.
Кабачкове соте
Що знадобиться:
• 1 великий кабачок або 200 г заморожених
• 2 середніх картоплини
• 1 середня морква
• 1/2 зубчики часнику
• 1-2 ст.л. оливкової олії
• сіль за смаком
• щіпка чорного перцю або спеції за смаком
• жменю зелені
• арахіс подрібнений 4-5 ст.л.
Картоплю і моркву очистити. Нарізати кубиками. Скласти на сковороду, тушкувати під кришкою на середньому вогні 10 хвилин. Нарізати кабачки кубиками. Додати до овочів. Тушкувати ще 5-7 хвилин. Посолити, додати спеції. Зняти з вогню. Додати подрібнену зелень і арахіс. Можна з’їсти з вареною квасолею.
Рагу овочеве з броколі
Що знадобиться:
• Броколі ¼ середнього качана або 200 г замороженої
• 1 середня картопля
• 100 г зеленого горошку (замороженого)
• Спеції та сіль за смаком
• 2 ст.л. оливкової або вершкового топленого масла.
• 3 ст. ложки сирого соняшникового насіння або 15 шт. кеш’ю
Броколі порізати на суцвіття, почистити картоплю, нарізати кубиками. У сотейник або сковороду налити 2 ст.л. оливкової олії, додати картоплю і броколі. Тушкувати потім під кришкою на слабкому вогні і додати горошок. Посолити за смаком. Тушкуємо під кришкою ще хвилин 10. Додати спеції за смаком: куркума, кардамон, карі та насіння. Через 5 хвилин зняти з плити. Страва готова. Зверху посипати порізаною свіжою зеленню.
Салат з буряка зі смаженою арахісом
Що знадобиться:
• Солодкий червоний буряк – 100 г
• Свіжообжарений арахіс (стежте, щоб не було зіпсованих горіхів!) 50 г
• Капуста білокачанна 100 г
• Соєвий соус
• Оливкова олія 2 ст.л.
• Гірчиця 1 4 ч.л
• Мед
• Кориця
Дрібно натираємо буряк. Капусту ріжемо дрібно і розминаємо руками, щоб пустила сік. Заправку робимо з соєвого соусу з гірчицею, медом, корицею і оливковим маслом. Посипаємо арахісом. Готово.
Вівсяне печиво
Що знадобиться:
• Вівсяні пластівці – 100 г
• Банан 1 шт
• Сушені ягоди – 30 г
• Насіння, горіхи або кунжут – 50 г
• 1 лимон
• Оливкова олія – 1-2 ст.л.
Банан подрібнити виделкою. Змішати з ягодами, вівсянкою, насінням. Дістати насіння з лимона, подрібнити його за допомогою м’ясорубки або натерти на тертку цедру і вичавити сік, додати в вівсяно-фруктову суміш. Додати масло. Дуже добре вимішати тісто, поки воно стане липким і можна буде сформувати печиво. Сформувати печиво і випікати при 170 градусах до рум’яності.
Крем-суп гороховий
Що знадобиться:
• 1 стакан лущеного гороху
• 2 моркви
• 1 цибулина
• 1 картопля
• 1 ч.л. солі
• за смаком: чорного перцю, коріандру, паприки
• оливкова олія
• свіжа зелень в тарілку 1/2 пучка
На ніч замочуємо горох. Вранці добре промиваємо.
Картоплю чистимо і нарізаємо середніми кубиками. Моркву чистимо і нарізаємо на 2-3 частини. Цибулину чистимо і розрізаємо навпіл, якщо маленька, то залишаємо цілою.
Горох варимо до напівготовності. Додаємо цибулю, картоплю, моркву. Варимо до готовності.
Додаємо сіль, спеції, пюріруем занурювальним блендером до крему. У тарілку додаємо зелень і оливкове масло.
Салат з авокадо з гарбузом
Що знадобиться:
• Листя салату – 80 г
• Авокадо – 0,5 шт
• Печений гарбуз – 120 г
• Варений нут – 150 г
• Гранат ¼ шт
• Волоські горіхи – 5 ст л
• Оливкова олія – 2 ст.л
• Лимонний сік – 2 ст.л
Всі інгредієнти перемішуємо, додаємо лимонний сік, оливкову олію і сіль за смаком.
Омлет з броколі
Що знадобиться:
• Броколі у свіжому або замороженому вигляді – 250 г
• Яйця – 2 шт
• Борошно кукурудзяне або пшенична 2 ст.л
• Сіль щіпка
• Кріп або петрушка – 1/2 пучка
• Спеції за смаком (я додаю куркуму і суміш овочів)
• Масло для приготування
Броколі відварити в окропі 2 хвилини. Якщо заморожена потримати на пару 5 хвилин. Подрібнити в блендері. З’єднати з яйцями, борошном, сіллю і зеленню. Викласти суцільним млинцем на сковороду, накрити кришкою, тушкувати на середньому вогні 3 хвилини. Перевернути і довести до готовності. Зняти з вогню. Готово.
У наших розсилках — поради щодо тренувань, догляду за здоров’ям і красою. Приємні сюрпризи та безліч корисного контенту!