Чи варто виключати каші з раціону при бажанні знизити вагу або правильно харчуватися?

Деякі популярні книги про дієти кажуть, що ви повинні прибрати з раціону пшеницю або клейковину, щоб стати стрункішою. Але провідні асоціації дієтологів, як і всесвітня організація здоров’я, рекомендують споживати злаки щодня,  і як мінімум половина з них,  повинні бути з цільного зерна.

Якщо у вас немає целіакії (непереносимості глютену)  або іншої причини, щоб скорочувати кількість злаків,  а також ви хочете дати своєму організму максимум користі, не виключайте зернові зі свого раціону. Цілі зерна мають всі частини початкового ядра: висівки, зародки і ендосперм у вихідних пропорціях. В очищених злаках  висівки і зародки відсіваються.

Цільнозернові злаки (якщо ми купуємо комплексний продукт) повинні бути перелічені в самому початку складових на упаковці даного продукту. І не обманюйте себе хлібом, який виглядає здоровим, тому що він коричневий. Він може бути просто пофарбованим патокою або за допомогою коричневого цукру.

каші

  • Зернові є важливими джерелами багатьох поживних речовин, в тому числі дієтичного волокна, декількох вітамінів групи В (таімін, рибофлавін, ніацин,  фолат ), і мінералів (заліза,  магнію, селену).
  • Харчові волокна з цільного зерна або інших продуктів, можуть допомогти зменшити рівень поганого холестерину в крові, а також знизити ризик виникнення серцевих захворювань, ожиріння і цукрового діабету 2 типу. Клітковина має важливе значення для нормального функціонуваня кишківника, допомагає забезпечити відчуття ситості з меншою кількістю калорій.
  • Вітаміни тіамін, рибофлавін, ніацин грають ключову роль в обміні речовин, вони допомагають вивільняти енергію з білків, жирів і вуглеводів. Вітаміни також важливі для здорової нервової системи.
  • Фолієва кислота – це вітамін, який допомагає формувати червоні кров’яні тільця. Жінки дітородного віку, які можуть завагітніти мають споживати досить фолієвої кислоти з продуктів. Це знижує ризик серйозних захворювань плоду під час розвитку.
  • Цілісні зерна є джерелами магнію і селену. Магній – це мінерал, який використовується в будівництві кісток. Селен захищає клітини від окислення. Вони також важливі для здорової імунної системи.

Як ви помітили, злаки беруть участь в групі найважливіших процесів в нашому організмі. І як тільки ми позбавляємо свій організм певних речовин, виключаючи цілу групу продуктів, так відразу можуть виникати збої у здоров’ї. Тому не варто відмовлятися від каш, тим більше,  що їх калорійність досить низька і при правильній кількості від них неможливо потовстішати.