Чим замінити цукор, щоб зменшити його споживання

Головна Новини Чим замінити цукор, щоб зменшити його споживання

Про те, що цукор не має жодної користі для здоров’я, не говорив хіба що лінивий. Тож зовсім не дивно, що дедалі більше від нього відмовляються або хоча б зменшують кількість споживання. Причини цього різні: бажання схуднути, покращити самопочуття, поліпшити загальний стан здоров’я. Тож сьогодні ми вирішили поговорити з вами про найбільш поширені замінники цукру та про те, чи дійсно вони можуть стати гідною альтернативою «білій отруті», як іноді називають цукор.

 

Про що говорять дієтологи

Фахівці наголошують, що порівняно з сіллю, яка в невеликій кількості корисна для нашого організму, цукор — цілком безкорисний продукт. І на превеликий жаль ласунів, які жити не можуть без тістечка чи печива, цукор не потрібен для роботи мозку. У цьому процесі задіяна глюкоза, яку краще отримувати з «повільних», а не «швидких» вуглеводів.

Це означає, що напередодні екзамену краще з’їсти не шоколадний батончик, а неочищений рис або вироби з цільнозернового борошна. Це допоможе забезпечити рівномірне підняття рівня глюкози в крові та зафіксувати його на тривалий час (на відміну від «швидких» вуглеводів, які призводять до різких стрибків рівня цукру в крові та погіршення самопочуття).

Тож чим найчастіше замінюють цукор та чи справді такі продукти-замінники приносять користь?

замінник цукра

Мед

Найпоширеніший, але далеко не ідеальний замінник цукру. Він дійсно містить купу вітамінів (С та групи В), глюкозу, білок, залізо, калій та безліч інших елементів. При цьому дієтологи застерігають, що при всій його користі мед засвоюється організмом так само, як і цукор. Він настільки ж калорійний і теж стрімко підвищує рівень глюкози в крові. А отже, замінюючи цукор медом, можна отримати більше користі, але не уникнути шкоди.

 

Очеретяний цукор

Ще одна популярна альтернатива традиційному цукру. Але, на відміну від меду, така заміна абсолютно беззмістовна. Традиційний буряковий та нібито корисний очеретяний види цукру діють на організм абсолютно однаково. Ще один нюанс: під виглядом очеретяного цукру часто продають підфарбований буряковий, а це ще й додаткові барвники у вашій ранковій каві або чаю.

 

Штучні цукрозамінники

Ксиліти, сорбіти, фруктоза та інші хімічні замінники цукру в формі таблеток дійсно не підвищують рівень глюкози так, як власне цукор. Але у цьому і полягає їхня небезпека, вважають дієтологи. Відчуваючи солодкий смак, організм не отримує очікуваного результату й поступово починає вимагати збільшення порцій.

Крім того, кожен із перерахованих замінників цукру має свої нюанси. Наприклад, фруктоза, розщеплюючись, перетворюється на жир. Сорбіт та ксиліт не можна додавати у процесі приготування страв, оскільки вони руйнуються при термообробці. А деякі інші синтетичні цукрозамінники взагалі заборонені в багатьох країнах, адже викликають непередбачувані побічні реакції.

 

Стевія

Цей аналог, виготовлений з листя однойменної рослини, на сьогодні вважається кращим замінником цукру. Він не впливає на рівень глюкози в крові, не має побічних ефектів і дозволений навіть у дитячому харчуванні. Стевію використовують у процесі приготування страв, а також додають у чай та каву. Єдиний нюанс: як і більшість інших замінників цукру, цей натуральний продукт має дещо незвичний присмак, до якого потрібно звикнути.

 

Дієтичні десерти

Якщо дуже хочеться солодкого, зовсім не обов’язково відмовляти собі у задоволенні. Ви легко можете приготувати дієтичний десерт, який за смаком буде нічим не гірший за бісквітний торт з масляним кремом! Наприклад, запекти яблука чи груші з сиром, приготувати печиво з цільнозернового борошна, замість цукру поклавши до тіста солодкі сухофрукти. А якщо дуже захочеться з’їсти шоколадний батончик, візьміть замість нього чорний гіркий шоколад — він містить мінімальну кількість цукру. Цілком можливо, що з часом, коли ви звикнете до гіркого шоколаду, вам і самим більше не захочеться іншого.


 

Рекомендовані статті:

дієтолог харчування