Чи можливо кардинально схуднути завдяки бігу

Бажання схуднути привело в ряди бігунів багатьох жінок. При цьому слід пам’ятати про те, що чим більша вага, тим більше навантаження на суглоби й, разом з тим, ризик травмування. Однак завдяки бігу дійсно можна скинути зайву вагу, але лише тоді, коли виконувати пробіжки правильно, не забувати про вправи для загального зміцнення м’язів та раціональне харчування. Ми підготували кілька корисних порад, з якими вам буде простіше скинути зайву вагу за допомогою бігу й не тільки.

Не забувайте про харчування

Одним лише бігом знизити вагу складно — потрібно поєднувати заняття з правильним харчуванням. Для цього треба не сідати на дієту, а зробити свій раціон здоровим.

  • Відмовтеся від шкідливих продуктів, як-от солодощі та напої з великим вмістом цукру, снеки, майонез, м’ясні напівфабрикати (ковбаси, сосиски) тощо.
  • Вживайте достатньо фруктів та овочів. Корисна звичка — замість тарілки з печивом мати на столі вазу з фруктами. Окрім того, що це спонукає вживати корисні продукти, це ще й красиво.
  • Не пропускайте сніданок. Якщо вперше їсти, наприклад о 12-й, організм голодує тривалий час (додайте ще сон). Так він вирішує, що настали складні часи й переходить до режиму накопичення енергії.
  • Слідкуйте за водним режимом. Доки дієтологи сперечаються про те, чи потрібно всім випивати по 2 л вроди щодня, чи кожен організм має індивідуальну потребу, ви можете просто привчити себе пити достатньо. Наприклад, частіше підходити до кулера на роботі або привчитися носити з собою пляшку води.Не забувайте їсти до та після тренування. Це допоможе отримати достатньо енергії для подолання дистанції та зробить тренування ефективнішим.

Вправи на зміцнення м’язів

Окрім того, що бігуни спалюють калорії під час пробіжок, їхні заняття також доповнюються вправами на розтяжку у «небігові дні», розминку та заминку до та після кожного тренування. Усе це в комплексі допомагає не лише нормалізувати вагу, але й покращити самопочуття та бути бадьорими протягом дня.

Як бігати, щоб схуднути

Насправді біг — це не найпростіший спосіб схуднути, зате ефективний. Регулярні та нетривалі пробіжки не допоможуть скинути вагу, а інтенсивні та тривалі для непідготовленої людини загрожують травмами.

Тож найперша порада для тих, хто вирішив схуднути за допомогою бігу, — спочатку підготувати своє тіло, займаючись 2–4 рази на тиждень у спокійному темпі (якщо маєте зайву вагу, можете розпочати з ходіння). Тривалість такої підготовки залежить від ваших індивідуальних особливостей. Для новачків це мінімум 1–2 місяці. Щоб не втрачати час, тренування одразу ж доповнюйте здоровим харчуванням і вправами на зміцнення м’язів.

Далі, коли ваше тіло окріпне, можна переходити до більш інтенсивних навантажень — ними можуть бути:

  • Тривалі пробіжки

Вважається, що для того щоб організм почав спалювати жир, слід бігати понад 50 хв. Тож перші 40–50 хв. можна вважати підготовкою, а наступні 10–20 — безпосередньо роботою над зайвою вагою.

  • Інтервальний біг

Це тренування, в яких максимальне навантаження чергується з періодами відпочинку. Більше про інтервальні пробіжки — у нашій статті.

  • Поєднання тривалих та інтервальних тренувань у різні дні

Ідеально для схуднення — у різні дні чергувати перший і другий різновиди занять. Такий підхід не дозволяє організму звикнути до навантажень і допомагає боротися із зайвими сантиметрами.

Отже…

Біг сам по собі не допомагає худнути. Для отримання результатів слід поєднувати тренування з правильним харчуванням (але не дієтою) й не забувати виконувати вправи для загального зміцнення м’язів.

Звісно, якщо раніше ви не слідкували за раціоном і не займалися спортом, розпочати відразу все може бути складно. Саме тому ми створили проект EVA Women Challenge, у рамках якого експерти дають фахові поради про спорт і харчування. Виконуючи простий покроковий план, стати на шлях до краси та здоров’я набагато простіше. Тож долучайтеся, якщо ви ще не з нами!