Ароматерапія: подаруйте собі задоволення в домашніх умовах

Після продуктивного тренування так хочеться розслабитись та сповна насолодитись відпочинком. Ароматерапія – найкращий спосіб підвищити настрій та відновити сили. Сьогодні ця процедура користується не аби якою популярністю. Хтось за любки відвідує SPA-салони або записується на сеанси аромамасажу, щоб насолодитись цілющими властивостями ефірних олій, а хтось віддає перевагу домашнім процедурам. Безумовно останній варіант має свої переваги: вам не потрібно нікуди їхати та витрачати кошти, організувати не гірший сеанс ароматерапії можна вдома. Для цього вам знадобиться спеціальна лампа, яка буде підігрівати олію, розповсюджуючи неймовірний аромат по всій кімнаті, або тепла ванна і декілька вільних хвилин для релаксу. Важливо зауважити, що ефірні олії слід купувати в спеціальних магазинах, аптеках або можна завітати до магазину EVA та придбати якісну SPA-олію. Тепер варто детально поговорити про особливості їх використання.

Особливості проведення ароматерапії

Переважна більшість спортсменів завжди шукає способи підвищення ефективності тренувань та скорішого відновлення організму після них. Відмінним помічником в цих питаннях виступають різноманітні ароматичні масла. Вони зміцнюють імунітет, підвищують продуктивність, позбавляють від болю в м’язах та знімають напруження. Для того, щоб отримати бажаний результат, важливо правильно підібрати олію.

Перед початком ароматерапії рекомендується зробити тест на чутливість до препарату. Існують олії, які рідко викликають алергічні реакції, а є ті, що можуть спровокувати появу неприємних відчуттів. Не слід ризикувати здоров’ям, зробіть просту та швидку перевірку на чутливість. Нанесіть маленьку краплю олії на зап’ястя та зачекайте 15 хвилин. Якщо протягом цього часу не з’являться висипання, свербіж або інші алергічні реакції, сміливо можете приступати до процедур.

Також не варто використовувати аромаолії постійно, краще їх чергувати. Якщо у вас є хатні улюбленці, слід утриматись від використання евкаліптової олії, адже вона негативно впливає на організм тваринки.

Як обрати потрібну ароматичну олію?

Асортимент ефірних олій може приголомшити будь-кого. Зараз дуже важко назвати точну кількість існуючих препаратів, адже їх дуже багато. Такий величезний вибір дає можливість кожному підібрати необхідний аромат з цілющими властивостями.

  • Розслабляючи. Подолати стрес та зняти напругу допоможуть олії лаванди, апельсину, іланг-ілангу, герані, рози, бергамоту, жасмину й не тільки. Після тривалого тренування – це те, що треба. Ви значно покращите настрій, зможете позбавитись від негативних емоцій і просто відволіктись від поточних справ;
  • Імуномодулючі. Завдяки регулярним тренуванням та правильному харчуванню кожен спортсмен має міцне здоров’я, але навіть надстійкий організм може дати збій. Тому важливо завжди бути готовим своєчасно підтримати імунітет. В такому випадку радимо використати олію ялівцю, кипарису, евкаліпту, чайного дерева, розмарину або чебрецю;
  • Для заряду бадьорості. Одержати додаткову енергію перед тренуванням допоможуть олії м’яти та лимону. Достатньо нанести по краплі рослинного «енергетику» на скроні й ви помітите, як підвищиться ваша продуктивність;
  • Від болю у м’язах. Кожен спортсмен зіштовхується з таким явищем, як кріпатура. Це не дуже приємне відчуття, але воно говорить про те, що заняття пройшли вдало і м’язи отримали необхідне навантаження. Полегшати цей стан можна, скориставшись ефірними оліями базиліка, кмину, коріандру, евкаліпта, ладану, герані, імбиру, безсмертника, ялівцю, лаванди, лимона, майорану, м’яти перцевої, розмарину, шавлії, чебрецю.

Ароматерапія – це доступний спосіб для кожного покращити самопочуття, подолати втому й задати гарний настрій на весь день. Обирайте необхідний аромат та влаштуйте собі хвилинки радості. Ви неодмінно залишитесь задоволені результатом. Але перед застосуванням препарату намагайтеся не перевищувати рекомендовані дози:

  • Ароматичні ванни – 5-12 крапель олії;
  • Інгаляції – 3-5 крапель на 0,5 л води;
  • Аромалампи – 5 крапельна 15 м2 площі кімнати;
  • Масаж – олію слід використовувати виключно в розведеному вигляді с базовою суміщу для масажу. Використовуйте 3-5 крапель на 10 мл.

Тепер ви маєте вдосталь інформації щодо використання ароматичних олій. Залишилось лише обрати оптимальний час проведення сеансу ароматерапії вдома, щоб відкрити собі світ дивовижних відчуттів.