Скільки води потрібно пити протягом дня

З цього питання існує безліч міфів та порад. Так багато, що серед них легко можна заблукати. Утім, всі вони сходяться на тому, що вода — надзвичайно важливий елемент нашого організму, який впливає на всі хімічні реакції. А правильне вживання рідини дозволить підтримувати життєво важливі процеси, в тому числі й відновлення після тренувань. Тож як пиття позначається на стані організму, скільки та що краще пити?

Як впливає вода на наш організм

Достатнє надходження рідини — запорука здоров’я та краси. Правильний режим пиття здатен запобігти деяким хворобам, наприклад, утворенню каменів у нирках. Вода забезпечує пружність шкіри, здоровий стан суглобів, регулює температуру тіла, бере участь у процесах травлення, впливає на обмін речовин та сприяє нормалізації ваги.

Нестача рідини негативно позначається на функціонуванні всіх органів, ослаблює організм і робить його вразливим до захворювань. При зневодненні мозок, що складається на 75% із води, отримує серйозний стрес. При недостатньому вживанні рідини ми відчуваємо втому, зниження працездатності. Порушуються процеси теплообміну та підтримки температури тіла, травлення та засвоєння їжі, збільшується в’язкість крові, уповільнюється обмін речовин.

8 склянок на добу: правда чи міф

Американська Рада з питань харчування ще в 1945 році опублікувала пораду щодня вживати не менш як 2,5 л води. Але в рекомендації також містилася інформація про те, що частина цієї води є у їжі: фруктах, овочах, готових стравах тощо. Тому навіть коли ми просто їмо, то вже поповнюємо водний баланс. Звісно, що цієї води недостатньо для організму й він потребує додаткового пиття — про це сигналізує відчуття спраги.

Єдиної добової норми вживання води не існує — все залежить від погоди, вашої активності, їжі, котру вживаєте, одягу, стану здоров’я. Але є й універсальна рекомендація: пити кожного разу, коли відчуваєте спрагу. Влітку, коли на вулиці надто спекотно, або після час занять спортом пити потрібно частіше — пам’ятайте про це та слідкуйте за сигналами свого тіла. Здоровий організм сам нагадає про необхідність попити.

Як правильно пити під час тренування

скільки води треба пити

Коли плануєте тренування, воду потрібно вживати до, під час та після заняття.

Перед заняттям, за пів години випийте склянку води. За цей час ваш організм засвоїть її й тренування буде більш результативним.

Під час заняття підвищується температура тіла, виділяється піт і втрачається волога. Вважається, що нестача води лише на 1% призводить до падіння працездатності аж на 10%. Також під час навантажень тіло виділяє молочну кислоту, в результаті чого ми відчуваємо біль у м’язах. А вода допомагає вивести цю кислоту. Тому якщо ваше тренування триває більше години, кожні 15–20 хвилин потрібно випивати трохи води (100 мл).

Після заняття випийте ще 2 склянки, щоб відновити водний баланс.

Яку воду краще пити

  • Вода з-під крану при проходженні через старі трубопроводи, може забруднитися іржею та іншими речовинами. Тому її краще доочищувати самостійно, наприклад, через фільтр зворотного осмосу.
  • Мінеральна вода може містити середню чи низьку концентрацію мінералів. Для одних вона може виявитися корисною, для інших — стати причиною появи каменів у нирках, підвищення тиску тощо. Тому таку воду краще за все вживати після консультації лікаря.
  • Газована вода насичує організм так само, як і негазована. Крім того, вона може допомогти зменшити апетит, а декому здається більш смачною. Тож якщо вас не турбує дискомфорт у шлунку, викликаний вуглекислим газом, пийте на здоров’я.
  • Соки, солодкі газовані напої, енергетики містять багато цукру, а це зайві калорії та жодної користі для здоров’я.

Отже, краще за все пити чисту воду, або приготувати домашній лимонад, або фруктову воду: просто покладіть до склянки улюблені фрукти чи ягоди та настоюйте кілька годин. Для цього також зручно використовувати пляшку зі спеціальним відсіком для фруктів. Смачно, корисно та красиво!