Особливості тренування в критичні дні

Бути в гарній фізичній формі та мати міцне здоров’я бажає кожна жінка. Задля досягнення своєї мети хтось шукає найефективніші вправи для занять вдома, інші записуються в тренажерний зал, але все більше представниць прекрасної статті віддають перевагу бігу на свіжому повітрі. Навіть недовготривалі пробіжки спроможні значно покращити настрій, надати фігурі витончених форм та зміцнити здоров’я. Але у недосвідчених спортсменок, які щойно розпочали тренування, може виникнути питання щодо занять під час критичних днів. Чи можна взагалі бігати, як це зобразиться на організмі та чи не погіршиться самопочуття? Сьогодні ми детально поговоримо на цю тему та з’ясуємо всі нюанси занять в ці дні.

Особливості тренувань в критичні дні

Вже давно всім добре відомо, що заняття спортом в період менструацій не протипоказані, а навпаки, помірні тренування навіть рекомендовані. Повна відмова від фізичної активності може призвести до застійних явищ в малому тазу, що негативно зображується на самопочутті. Звичайно попередньо рекомендується звернутися до лікаря-гінеколога та перевірити стан свого здоров’я. Якщо протипоказань немає, можете спокійно займатись улюбленими пробіжками.

Обов’язково звертайте увагу на своє самопочуття, якщо тренування будуть вам не під силу, не змушуйте себе займатись фізичною активність, також врахуйте ще одне важливе правило – активні силові тренування краще відкласти, замість цього на користь піде легка пробіжка. Помірні навантаження допоможуть позбавитись від больових відчуттів, слабкості та покращити кровообіг. Якщо перші дні менструального циклу супроводжується болем та сильним недомаганням, зробіть собі відпочинок на три дні. Як правило цього достатньо, щоб поступово повернутись до занять.

Декілька рекомендацій:
  • Щоб уникнути неприємних сюрпризів під час бігу, необхідно озброїтися жіночими засобами гігієни. Віддавайте перевагу тим, які мають максимальні поглинальні властивості. Не забороняється використовувати тампони, тут вже обирайте зручний для вас варіант;
  • Тільки комфортний режим тренувань: біг підтюпцем або у спокійному темпі;
  • Не намагайтеся встановлювати рекорди або подолати велику дистанцію;
  • Обирайте пробіжки на свіжому повітрі, це буде набагато корисніше, ніж біг у спортивному залі;
  • Якщо ви відчули, що ваше самопочуття погіршується, припиніть пробіжку.

Також не забувайте про харчування. В цей період апетит може бути просто шаленим, але не захоплюйтесь шкідливою їжею. Обирайте продукти, що насичені вітамінами та мікроелементами, пийте багато води та дозвольте собі з’їсти декілька шматочків чорного шоколаду для підвищення  настрою.

Коли не варто тренуватись

Не дивлячись на те, що під час менструацій дозволені легкі заняття бігом, є окремі протипоказання при яких слід утриматись від тренувань:

  • рясні виділення, які можуть посилитись і призвести до кровотечі;
  • сильний біль у животі;
  • запаморочення та слабкість;
  • захворювання статевої системи;
  • збій менструального циклу.

Якщо ви не впевнені в тому, чи можна вам бігати в критичні дні, спитайтеся поради у гінеколога.

Чим можна замінити біг

Ті дівчата, які не бажають пропускати тренування, можуть просто замінити біг на більш легкий комплекс вправ. Спеціалісті рекомендують робити вправи на гнучкість, зайнятись йогою, пілатесом або обрати, як альтернативу, просто спортивну ходьбу.

Сподіваємося, що нам вдалося розвіяти міф щодо занять спортом в критичні дні. При відсутності протипоказань і при гарному самопочутті можете не відкладати чергову пробіжку на завтра. Помірна фізична активність – це відмінна нагода підняти собі настрій та підтримати своє тіло у тонусі. Тренуйтеся в ці дні без фанатизму й тоді ви отримаєте лише користь для здоров’я.