Обираємо зручний одяг для бігу

Заняття бігом по праву можна вважати найдоступнішим і найефективнішим видом спорту. Регулярні тренування на свіжому повітрі допоможуть зміцнити здоров’я, зробити фігуру більш привабливою, підняти настрій та підзарядитись позитивною енергією на весь день. Перевага даного виду занять полягає в тому, що бігати можна при будь-якій погоді. Для того, щоб ви отримали не тільки бажаний результат, але й задоволення, слід правильно обирати екіпіровку. Вона повинна бути максимально комфортною та не обмежувати рухи. На перший погляд здається, що нічого складного у виборі одягу нема, але багато новачків саме тут роблять грубі помилки.

Одягатись на тренування з бігу треба, враховуючи декілька важливих правил:

  1. Одяг для пробіжок має відповідати вашому розміру. Занадто велика або мала екіпіровка може викликати дискомфорт та завадити рухам;
  2. Оптимальним варіантом буде купівля спеціального спортивного одягу, призначеного для подібних занять. Він відрізняється своєю еластичністю, не вбирає вологу та забезпечує оптимальну терморегуляцію тіла;
  3. Не одягайте бавовняні речі, адже вони активно поглинають вологу, стають важкими, незручними та можуть спровокувати подразнення шкіри. Ще одна причина відмовитись від такої тканини – переохолодження. Спітнівши в холодну та вітряну погоду, ви маєте всі шанси перемерзнути, тому заздалегідь потурбуйтеся про правильний вибір одягу;
  4. Завжди одягайтеся за сезоном. Не треба влітку надягати на себе багато шарів одягу, це може стати причиною перегрівання, а взимку, навпаки, важно дотримуватися правила багатошаровості;
  5. Звичні щоденні кросівки вдягати категорично не можна, вони не підходять для бігу. Тому краще купити спеціальне взуття, яке збереже вашу опорно-рухову систему та зробить заняття більш ефективними.

Не слід забувати, що вимог до екіпіровки дуже багато. Саме про це пропонуємо і поговорити далі, щоб ви мали можливість правильно підготуватися до бігу та отримати гарні результати.

Як правильно обрати одяг з огляду на сезон?

Спробуймо детально розібратись з тим, що краще вдягати на пробіжки, щоб почувати себе комфортно і не нашкодити своєму здоров’ю.

Готуємось до пробіжок влітку

Саме влітку багато людей вирішують зайнятись спортом, щоб привести себе в гарну форму. Біг підходить для цього найбільше. Тренуватись можна де завгодно та коли завгодно. Корисні будуть вечірні й ранкові пробіжки. В цей період слід одягатись максимально легко. Оберіть зручний спортивний топік або майку та короткі шорти. Віддавайте перевагу речам зі змішаних матеріалів. Вони не будуть задержувати вологу й забезпечать необхідний повітрообмін. В спекотну погоду не забувайте про головний убір. Підійде будь-який варіант: бандана або кепка. Якщо на вулиці прохолодно, надягніть спортивний костюм.

Тренування та належна екіпіровка взимку

В прохолодну погоду змусити себе бігати дуже важко, саме тому спортсмену треба проявити силу свого характеру. Переступивши через свою лінь, почніть готуватися до тренування. Як раніше вже казали, восени та взимку важливо надягати на себе декілька шарів одягу: термобілизну, теплі тайси, флісову кофту і легку куртку. Залежно від температури на вулиці, обирайте куртку більш або менш теплу. Щоб не дати змерзнути ногам, вдягніть термошкарпетки, руки добре зігріють  рукавиці, а голову – шапка. Також не забувайте про органи дихання, від пориву вітру їх зможе захистити спеціальний шарф для бігу. Якщо ви маєте чутливу шкіру обличчя та рук, перед тренуванням обов’язково змастіть її захисним кремом.

Обираємо взуття правильно

Зручні кросівки – це найважливіший елемент екіпірування. Спеціалісти наполегливо рекомендують використовувати лише призначене для бігу взуття. Зверніть увагу на підошву, вона повинна мати амортизуючи вставки призначені для пом’якшення ударного навантаження на стопу. Це необхідно для запобігання травм та розтягнень.

У сезонного взуття є свої особливості й відмінності. Літні кросівки, як правило, мають спеціальні вставки з сіточки, які дозволяють ногам «дихати», а зимові – щільну тканину, призначену для  відштовхування вологи та зберігання тепла. Підошва в обох варіантах повинна забезпечувати добре зчеплення з поверхнею землі, щоб ви не послизнулися та не отримали травму під час пробіжки.

Тож якщо ви вирішили зайнятись бігом, пам’ятайте, що важливу роль в тренуваннях відіграє зручна та практична спортивна форма. Вірно підібраний одяг надасть ще більше можливостей для   продуктивного тренування!