Навіщо потрібно регулярно змінювати програму тренувань

Ви, ймовірно, чули про необхідність регулярної зміни програми тренування. Вважається, що весь організм, у тому числі й його м’язи, з часом звикають до певних навантажень, і тренування перестають приносити свої плоди. Як зрозуміти, коли треба змінювати схему занять, та як часто це робити?

Коли змінювати програму

Різні джерела радять робити це кожні 4–8–16 тижнів. Але насправді не існує універсальної формули, котра б підходила усім без виключення. Обрана вами схема може працювати та приносити результат як три місяці, так і все життя. Ось кілька причин, що допоможуть зрозуміти, що час змін настав.

  1. Якщо ви тривалий час тренуєтеся й відчуваєте втрату інтересу до занять. У такому разі невеликі зміни в схемі допоможуть вам відновити мотивацію.
  2. Коли ваші заняття протягом тривалого часу не приносять результату. Але в такому разі потрібно об’єктивно оцінювати реальність цілей та строки на їхнє виконання. Можливо, вашому тілу потрібно трохи більше часу для досягнення поставленої мети.
  3. Якщо у вас змінилася мета. Наприклад, ви починали з легких оздоровчих пробіжок, а тепер вирішили приділити увагу схудненню або тренуванню витривалості.
  4. Коли наявні об’єктивні причини, з яких ви не можете продовжувати тренування за старою схемою. Наприклад, змінився ваш розпорядок дня, унаслідок травми тощо.

Чого не варто робити

программа тренувань

Одна з поширених помилок — часто перестрибувати з однієї програми на іншу в пошуках тієї самої, ідеальної, яка дасть помітний результат у перші тижні. Насправді жодна схема не буде ефективною, якщо ви не займатиметеся за нею протягом тривалого часу.

Коригуйте навантаження, а не програму

Дійсно, тіло звикає до навантажень, і з часом вони перестають давати результат. Але в такому разі найкраще змінювати не програму, а коригувати інтенсивність навантаження. І ось чому.

Насправді м’язам неважливо, як саме ви будете їх тренувати: за допомогою вправи Х чи Y. Вони просто відчувають навантаження, і коли воно поступово зростає, відбувається адаптація та потрібні вам зміни (збільшується сила, об’єм м’язів, зменшується вага тіла тощо). А якщо часто та повністю міняти схему, то навантаження буде приходитися то на одні, то на інші групи м’язів і отримати помітний результат буде дуже складно. Тож найкращий принцип у спорті: не міняти схему, доки вона працює.

Як правильно міняти схему тренувань? Найефективніші — невеликі коригування, при яких загальна структура заняття лишається незмінною. Наприклад, можна додати до пробіжок інтервальний біг, прості присідання замінити на присідання з гантелями і т.д.

Як і в будь-якій справі, у заняттях спортом ключем до успіху є послідовність та планомірність. Слідкуйте за своїми відчуттями, будьте уважними до свого тіла й використовуйте весь потенціал тієї чи іншої програми тренувань, перш ніж переходити до іншої. Сподіваємось, наша стаття допоможе вам отримати ще більше мотивації та досягти поставлених цілей. Бажаємо вдалих тренувань!