Мотивуємо себе до занять спортом

Кожна наша учасниця має свою мотивацію до занять спортом. Хтось бажає мати ідеальне тіло, як у янголів Victoria’s Secret. Комусь фізичні навантаження порадив лікар. Хтось пішки піднявся на кілька поверхів і, відчувши задишку, зрозумів, що час змін настав. А комусь захотілося стати сильнішими чи вдягти сукню на два розміри меншу.

Причин є безліч, але на цьому все тільки починається. Ви вже прийняли рішення, і тепер настав час знайти мотивацію — те, що не дасть вам зійти з обраного шляху. Пропонуємо кілька універсальних порад, що допоможуть продовжити тренування навіть тоді, коли забракне натхнення.

1. Поставте собі мету

Ваша мета повинна бути реальною, чітко сформульованою, краще записаною на папері, з обов’язковим терміном виконання. Наприклад, «хочу схуднути до 44 розміру до серпня». Або «хочу пробігати 10 км до жовтня». Коли ви будете бачити конкретну, а не розпливчасту мету, вам буде простіше її досягти й не зійти з дистанції на половині шляху.

2. Зробіть фото «до»

Поставивши перед собою чітку ціль, потрібно зафіксувати відправну точку. Наприклад, зробити фото свого тіла до початку тренувань і нехай з нього почнеться ваш шлях у світ спорту. Пізніше ви ще повернетеся до нього, коли аналізуватимете результати своїх зусиль.

3. Виміряйте об’єми тіла «до»

Окрім фото, варто зробити також заміри свого тіла: грудей, талії, стегон, обхвату рук і ніг. Стати на ваги теж можна, але маса тіла не завжди є показовою. Вага може не мінятися у той час як об’єми будуть зменшуватися за рахунок спаленого жиру. Так відбувається через те, що легша та об’ємніша жирова тканина зміняється важчою м’язовою. Тому схуднувши на 1–2 розміри, ви можете не помітити кардинального зменшення ваги.

4. Дотримуйтеся графіка тренувань

Не варто планувати тренування «коли буде час і бажання» — це шлях в нікуди. Так у вас завжди знайдуться інші, нібито важливіші справи. Куди ефективніше чітко запланувати, що і коли ви будете робити.

Навіть у найщільнішому графіку можна знайти 15–30 хвилин, щоб позайматися. Тому з чітким планом ви точно не будете пропускати тренування, і ваші м’язи не перевантажаться. Також не забувайте про відпочинок, який вкрай необхідний для відновлення сил та енергії.

5. Регулярно робіть виміри тіла і зважуйтеся

Щоб мати можливість відстежувати свій прогрес, ведіть щоденник тренувань. У нього можна фіксувати показники свого тіла, виконані вправи, тривалість заняття, а також свої думки та емоції. Це допомагає надати заняттям більше сенсу. Адже дуже легко покинути спорт, коли не бачиш результатів (навіть якщо вони є), і зовсім не хочеться відмовлятися від досягнень, котрі можна побачити та виміряти в сантиметрах.

6. Записуйте свої враження після кожного тренування

Записувати в щоденник свої думки та враження корисно, перш за все, з психологічної точки зору. Це допомагає краще проаналізувати тренування, зафіксувати мрії, плани та нові ідеї. Згодом ви зможете до них повернутися і поглянути на себе з іншого боку, зрозуміти, наскільки ви помінялися й «виросли».

7. Займайтеся з іншими

Хоча біг — це переважно індивідуальний вид спорту, ви легко можете займатися з друзями, влаштовувати змагання тощо. Для цього можна завантажити один з багатьох бігових додатків для смартфона. Вони фіксують пройдену відстань, середню швидкість, кількість спалених калорій та інші параметри й дозволяють ділитися досягненнями з друзями. Чудова ідея — почати займатися з EVA Women Challenge: у нашій групі в Facebook можна спілкуватися з іншими учасницями, знайти підтримку та безліч цінних порад.

8. Підключайте правильне харчування

Незалежно від того, яку ціль ви перед собою поставили, обов’язково доповнюйте спортивні заняття правильним харчуванням. Це зовсім не дієти чи обмеження, а правильний розподіл калорій, вітамінів та інших корисних речовин. Так ви зможете отримати результат ще швидше, незалежно від поставленої цілі: мати добре самопочуття, скинути зайву вагу чи привести себе в тонус.

9. Зробіть фінальне фото

Досягнувши поставленої мети, обов’язково треба зробити фінальне фото «після». Коли ви наочно побачите результат своїх зусиль, порівняєте з собою до початку, тоді ви вже точно не зможете відмовитися від спорту, і він дійсно стане частиною вашого способу життя. А далі будуть нові виклики і нові досягнення.

Усе перелічене ми продумали для вас у проекті EVA Women Challenge. Наші експерти допомагають фаховими порадами, діляться цікавими вправами, смачними й корисними рецептами. В особистому кабінеті на нашому сайті зручно вести щоденник та фіксувати свої досягнення. Інші учасниці складуть вам приємну й веселу компанію, а найактивніші отримають подарунки від спонсорів.

З нами ви точно не засумуєте й отримаєте максимум мотивації! Позаймаємось разом? — Реєструйтеся у проекті за посиланням.