Корисні основи для соусів та заправок.

Для того, щоб зробити свій соус, можна комбінувати різні складові. Приблизний список:

Основи:

●     Оливкова олія Extra Virgin / інша нерафінована олія

●     Нежирний йогурт без цукру

●     Соки: лимонний, апельсиновий, томатний, ананасовий

●     Томатна паста

●     Бобова паста

●     Ягідне пюре

●     Бульйон

●     Молоко

●     Сухе вино

●     Подрібнені овочі

●     Подрібнені трави

Згущувачі:

●     Борошно грубого помелу

●     Сирна маса (ніжна, протерта — як дитячий сирок)

●     Нежирний густий сир

●     Овочеві та фруктові пюре

Додатки:

●     Бальзамічний або інший оцет

●     Сухе вино

●     Горіхи

●     Ягоди, пюре, соки

●     Ароматні гострі сири (наприклад, пармезан)

Прянощі і трави:

●     Коріандр

●     Мускатний горіх

●     Кориця

●     Ваніль

●     Кардамон

●     Гвоздика

●     Зіра (кумін)

●     Карі

●     Білий перець (для соусів до риби)

●     Червоний перець (паприка)

●     Чорний перець

●     Чилі

●     Часник

●     Цибуля

●     Свіже або сушене коріння: селера, петрушка, пастернак

●     Зелень (шпинат, петрушка, кріп, кінза та інші)

●     Гриби

Рецепти:

Перцева заправка до салату

●     1 невеликий солодкий зелений перець

●     1 невеликий перчик чилі

●     1 зубчик часнику

●     4 ст.л. оливкової олії «Extra Virgin»

●     сіль

●     мелений чорний перець

Спочатку потрібно розрізати перець навпіл та видалить серцевину. Наріжте м’якоть дуже дрібно або збийте блендером.

Часник очистіть і подрібрніть. Збийте олію з часником, перцем, у тому числі чорним, і сіллю.

Готово!

Заправка з соєвим соусом

●     2 ст.л. світлого соєвого соусу

●     ¼ червоного гострого перцю чилі

●     2 ст.л. темної кунжутної олії

Гострий перець подрібніть, видаливши насіння, змішайте з кунжутною олією та соєвим соусом.

Заправка з апельсиновим соком

●     100 мл свіжого апельсинового соку

●     1 ст.л. кедрових горіхів

●     кілька крапель бальзамічного оцту

●     сіль

●     мелений чорний перець

Змішайте всі інгредієнти. Готово!

Лимонна заправка

●     4 ст.л. оливкової олії «Extra Virgin»

●     2 зубчики часнику

●     ч.л. насіння кропу

●     ч.л. тертої лимонної цедри

●     сіль

●     мелений чорний перець

Поєднайте всі інгредієнти. Соус готовий!

Домашній кетчуп: http://www.lenafilatova.com/2013/12/tomatnyiy-sous-domashniy-ketchup/

Легкий майонез: http://www.lenafilatova.com/2013/12/olive-s-lyogkim-sousom/

Горіховий соус на основі йогурту:

http://www.lenafilatova.com/2013/12/forel-s-orehovyim-sousom/

Гарбузово-імбирний соус:

http://www.lenafilatova.com/2013/12/zapechyonnaya-indeyka-s-tyikvenno-imbirnyim-sousom

Конструктор соусів

Не забувайте також про журавлинний, чорничний, малиновий соуси. Ці ягідні соуси чудово поєднуються з м’ясом.

Рецепт дуже простий: ягідне пюре змішується з дрібкою морської солі, невеликою кількістю лимонного соку, запашними прянощами за смаком.

Не бійтеся змішувати!

Прості схеми приготування соусів

(можна доповнювати улюбленими прянощами і інгредієнтами):

●     Томатний соус + густий йогурт / сирок = дитячий томатний соус

●     Ягідне пюре + сирна маса / сир = солодкий соус до сирників

●     Ягідне пюре + сирна маса / сир + лимонний сік = кисло-солодкий соус до м’яса

●     Горіхи + йогурт + Пармезан = горіховий соус до риби

●     Апельсиновий сік + коріандр + мука = апельсиновий соус до птиці

●     Лимонний сік + трохи Бальзамічного оцту + мука = лимонний соус до риби

●     Шпинат + оливкова олія + пармезан + горішки + часник = домашній Песто

●     Черемша + сирна маса / сир + пармезан = легкий сезонний Песто

●     Гриби відварні або смажені + цибуля + йогурт = грибний соус

●     Густий йогурт + гірчиця + жовтки + мускатний горіх + чорний перець = легкий майонез