Зубна щітка: все що потрібно про неї знати

Догляд за порожниною рота вимагає особливого підходу, тому щоб надовго зберегти посмішку здоровою та яскравою треба правильно обирати засоби гігієни. Стоматологи радять дуже уважно підходити до вибору зубної щітки, тому що від неї здебільшого буде залежати стан емалі та ясен. Але як не розгубитися при виборі, адже асортимент щіток дуже великий? Не секрет, що найчастіше ми обираємо даний предмет гігієни за ціною, популярністю виробника та іншими показниками, які ніяк не змозі вплинути на здоров’я вашої посмішки. Неправильно обраний аксесуар може викликати дискомфорт під час чищення зубів та спровокувати подразнення ясен. А як правильно обрати щітку та на що треба звернути увагу, ми розповімо у нашій статті.

Як обрати ідеальну зубну щітку для себе

Засоби гігієни для ротової порожнини треба обирати індивідуально. Пропонуємо розглянути декілька основних правил щодо вибору даного аксесуару:

  • Жорсткість щетинок. Як правило, для більшості людей оптимальнім варіантом стане щітка з щетинками середньої жорсткості. Для дітей і людей з чутливими яснами та зубами рекомендовано дбайливе очищення за допомогою м’яких щіток. Жорсткою щіткою краще користуватись виключно після консультації зі стоматологом, бо вона найчастіше показана людям, які мають зубні протези або схильні до виникнення каменів;
  • Розташування щетинок. Напевно ви звертали увагу, що пучки щетинок на щітках можуть розміщуватись як рівно, так і навхрест або мати різну довжину – це дозволяє досягти більш якісного очищення ротової порожнини. Гумові вставки по боках щітки здійснюють масаж з метою зміцнення та профілактики кровоточивості ясен. Тож ви можете обрати будь-який варіант з вище перелічених, адже дотримуючись правил чистки зубів, навіть стандартною щіткою можна позбавитись від нальоту та залишків їжі у ротовій порожнині;
  • Матеріал щетинок. Придбати зубну щітку можна з синтетичними або натуральними щетинками. Безумовно, краще віддати перевагу першому варіанту, це зумовлено тим, що на щітці з натуральним ворсом дуже швидко з’явиться сприятливе для бактерій середовище і її змінювати доведеться значно частіше, ніж нейлонову.

Може здатися, що це досить прості правила вибору засобів гігієни, але багато людей, на жаль, не дотримуються їх та роблять поспішні виводи стосовно якості щіток та їх здатності добре очищувати поверхню зубів.

Що краще: мануальна або електрична щітка?

Якщо з основними характеристиками ми вже розібрались, залишається визначитися з останнім питанням: краще обрати звичайну (мануальну) або електричну щітку?

Звична мануальна щітка не має протипоказань та добре підійде абсолютно всім. Обрати необхідний аксесуар можна, спираючись на рекомендації, які ми надали вище. Однак живучі у столітті передових технологій, на прилавках магазинів можна побачити сучасні аналоги простим щіткам. Не секрет, що всім кортить спробувати на собі їх ефективність. Серед передових засобів гігієни ротової порожнини можна зустріти електричні, іонні та ультразвукові щітки. Вони добре очищують зуби, позбавляють від нальоту та мікробів, але не слід забувати, що завдяки мікровібраціям та ультразвукам ці гаджети можуть вплинути на щільність прилягання пломб або коронок, провокуючи їх розгерметизацію та зменшуючи строк служби. Якщо ви вирішили все ж таки обрати сучасні аксесуари, віддавайте перевагу перевіреним виробникам, які гарантують високу якість товарів та їх ефективність.

Коли треба міняти зубну щітку

У завершені хочеться звернути увагу на те, що зубну щітку треба регулярно міняти. Тож тримайте 5 причин, щоб змінити її саме зараз:

  1. Раз на три місяці просто необхідно позбавлятися від старої щітки, бо щетинки з часом втрачають свою форму, що призводить до погіршення самої чистки зубів. До того ж аксесуар, що довго використовується, має всі шанси перетворитися на сприятливе середовище для розмноження мікробів;
  2. Перехворівши на захворювання ротової порожнини (стоматит, гінгівіт й т.д.), щітку краще замінити;
  3. У разі, якщо вашою щіткою хтось скористався, теж слід придбати нову. Не слід обмінюватися мікрофлорою;
  4. Передчасний знос щетинок. Їх деформація може негативно вплинути на якість очищення ротової порожнини та заразом викликати подразнення та кровоточивість ясен;
  5. Після проведення професійної чистки зубів теж краще придбати новий аксесуар.

Обирайте засоби для догляду за ротовою порожниною правильно, щоб зберегти свою посмішку здоровою та білосніжною!