Як слід дихати під час пробіжки

Спорт – це унікальна можливість змінити своє життя на краще. Сьогодні можна обрати будь-який спортивний напрямок, головне, щоб він припав вам до душі. Все більше людей обирають для себе біг. Це дуже зручно і корисно. Такі аеробні тренування покращують самопочуття, допомагають швидко позбутися зайвої ваги та отримати неабияке задоволення від занять. Але щоб досягти бажаного результату потрібно враховувати декілька правил: комфортний і відповідний одяг, та правильне дихання. Кожен, хто нещодавно відкрив для себе дивовижний світ спорту, повинен розуміти, що техніка дихання грає дуже велику роль у всіх видах тренувань.

Чому важливо слідкувати за диханням?

Вчені нещодавно довели, що правильне дихання позитивно впливає на продуктивність занять. Ви зможете значно збільшити швидкість бігу, покращити витривалість та підтримати гарне самопочуття.

Слід наголосити одразу, що не існує одного конкретного ритму дихання, який підійде кожному бігуну. Тут багато залежить від дистанції, спортивної підготовки та індивідуальних особливостей організму. Все ж таки пропонуємо ознайомитись з основними техніками дихання, їх перевагами та недоліками.

  1. Дихання виключно через ніс. Його перевага закладається в тому, що повітря, проходячи через дихальні шляхи, очищується від пилу та прогрівається. Саме тому, в більш прохолодні періоди ви значно зменшите ризик переохолодження органів дихання. До недоліків можна віднести недостатньо інтенсивну швидкість споживання кисню;
  2. Багато спортсменів вдихають через ніс, а видихають через рот. Таким чином організм отримує чисте та тепле повітря, але ще й в більшій кількості виводить вуглекислий газ з респіраторної системи;
  3. Дихання через рот дозволяє в значному обсязі споживати кисень та активніше дихати. Але слід пам’ятати, що ви можете застудити горло та захворіти. Таким методом краще користуватись влітку, коли повітря більш прогріте і не зашкодить вашому здоров’ю.

Ще одна маленька рекомендація: якщо ви бігаєте в прохолодну погоду, не забувайте захищати органи дихання спеціальним шарфом або маскою для спортсменів.

Якщо ви будете слідкувати за процесом дихання, то заняття подарують вам лише користь та гарний настрій. Організм отримає достатню кількість кисню, знизиться стресовий фактор, внутрішні органи будуть працювати злагоджено, активізуються процеси спалювання жиру, також ви зможете контролювати частоту серцевих скорочень, що дуже важливо.

Біль у боці – негативний супутник пробіжок

Кожен спортсмен, що займається бігом обов’язково зіштовхувався з появою больових відчуттів у боці. Особливо від цього страждають новачки. Під час пробіжок внутрішні органи наливаються кров’ю, активне дихання посилює навантаження на діафрагму, що в більшості випадків і стає причиною появи болісних відчуттів. Це нормальна реакція організму, тому хвилюватися не треба. Згодом ви звикнете до подібних фізичних навантажень і зможете оминути таку неприємність. Що робити, якщо ви відчули біль? Спочатку треба зменшити темп бігу або зовсім зупинитись, відновити дихання, також можна додатково розім’яти область виникнення болю.

Щоб уникнути подібних відчуттів, не забувайте робити розминку, поступово збільшуйте ритм, слідкуйте за диханням, адже занадто преривісте та часте дихання провокує появу спазмів, що теж стає причиною болю в боці та в районі шлунку.

Декілька рекомендацій для новачків

Напевно ви вже переконались в тому, що правильне дихання грає велике значення в спорті. Щоб ваші тренування були більш тривалими й продуктивними, регулюйте частоту вдихів і видихів, опираючись на ритм бігу. Рекомендовано робити під час двох кроків вдих і через таку саму кількість кроків видих (ритм можна змінювати: крок вдих – крок видих, три кроки вдих – три видих). Таким чином ви збагатите організм достатньою кількістю кисню. Не відволікайтесь на розмови під час пробіжок і приділяйте увагу диханню. Воно повинно бути глибоким та рівномірним.

Вже через декілька пробіжок ви самі зможете відчути, як вам потрібно дихати та знайдете для себе оптимальну формулу корисних та ефективних занять спортом.