Як правильно харчуватися в день марафону

Більшість змагань з бігу починаються вранці, тому дуже важливо вчасно і правильно поснідати. Саме сніданок здатний надати сил та енергії для більш ефективного старту. Якщо прийом їжі відбудеться занадто пізно, це може викликати дискомфорт і навіть больові відчуття у шлунку. Але ні в якому разі пропускати сніданок не варто, адже низький рівень цукру в крові може викликати слабкість і запаморочення.

Під час сніданку уникайте вживання нових продуктів, споживайте звичну для вас їжу за 2-2.5 години до забігу. В день змагань ранковий прийом їжі повинен бути легким і насиченим вуглеводами. Відмінно підійдуть тости з арахісовим маслом або банан. Можна також вибрати вівсяну кашу особливо якщо ви її полюбляєте.

Що ще треба врахувати перед марафоном

  • Питний режим ДО і ПІД ЧАС забігу

Не варто зовсім відмовлятися від води перед забігом, зневоднення може негативно позначитися на результатах забыгу. Але і надмірно випитий обсяг рідини теж може викликати дискомфорт: відчуття повного шлунку й часті позиви в туалет. Випийте 0,5-0,7 л води за 60-90 хв. до початку бігу. І близько 0,2 л безпосередньо перед стартом. Якщо на вулиці спекотно, то ці цифри слід переглянути в бік збільшення.

Під час проходження дистанції не уникайте пункти гідрації. Ваше самопочуття можете біти прекрасним, але коли ви почнете відчувати дискомфорт і спрагу може бути вже занадто пізно. Ви можете робити лише кілька ковтків або просто змочити рот і губи. Цього буде достатньо для гарного самопочуття і ви не будете втрачати дорогоцінні хвилини на дистанції.

  • Одяг та взуття

На забіг обов’язково одягайте перевірені на тренуваннях кросівки. Футболка або майка теж повинна бути перевірена в тренувальному процесі. Взагалі головне негласне правило – ніяких нових речей на змагальний забіг. Це стосується навіть шкарпеток і нижньої білизни. Весь неперевірений новий одяг під час тривалих пробіжок може натирати та викликати подразнення.

Якщо погода прохолодна в стартовий коридор візьміть вітровку і штани. Це допоможе зберегти м’язи в теплі та уникнути травм. Потім речі можна передати комусь з родичів або друзів, хто буде вас підтримувати.

  • Розігрів організму

Розминка перед забігом – дуже важлива складова вашого результату. Ніколи не варто нею нехтувати. Розминати м’язи потрібно перед будь-якою інтенсивною фізичною активністю. Перед змаганнями варто розминатися особливо ретельно. Почати слід з 15-20 хвилинного бігу в повільному темпі, потім виконати вправи на гнучкість. Розминку слід закінчити за 7-10 хвилин до старту, зберігаючи тепло в м’язах. Ось тут як раз і знадобляться вітровка і штани про які йшлося вище.

Підготовка до марафону потребує від спортсмена уважності та відповідальності. Неможна нехтувати жодним правилом, про яке йшла мова у цій статті.

харчування в день марафону

Рекомендації щодо підготовки до марафону надав наш експерт у напрямку «Спорт» EVA Women Challenge Олена Глєбова.