Спорт під час місячних: що потрібно знати

На фізичні вправи у звичайні дні важко налаштуватися, під час місячних – тим більше. Однак, є багато аргументів, які говорять про те що фізична активність у будь-який день циклу потрібна.

По-перше, під час занять спортом виробляються гормони щастя – ендорфіни. Вони не тільки піднімуть загальний настрій, а ще й допоможуть впоратися з підсиленим апетитом. То ж у зайвих кілограмів немає жодного шансу закріпитися.

По-друге, заняття спортом під час менструації є не просто безпечними, але й рекомендованими, за умови, якщо ви себе добре почуваєтесь та не перевантажуєте себе.

По-третє, видатні спортсменки стверджують, що під час фізичної активності менструальний біль зменшується та зникають спазми.

Саме тому руйнуємо міф про шкоду занять спортом у період місячних.

Під час карантину ми зрозуміли, що для занять спортом зовсім не обов’язково ходити в зал. Існує безліч альтернативних варіантів. До того ж, є декілька секретів, як з користю для фігури й для самопочуття займатися спортом під час критичних днів, беручи до уваги особливості днів циклу.

1 фаза –  менструація

В цей період рівень гормонів падає. Жінка може відчувати слабкість, втому. Тому від тренування з високою вагою краще відмовитися. А ось вправи на гнучкість, розтяжку та релакс підуть лише на користь. Йога, пілатес, стретчинг –  саме те, що стане у пригоді в перші 5 днів циклу. Якщо ж ви добре почуваєтесь, то можна зробити легке кардіо, потанцювати. Головне правило – активність має приносити задоволення.

Під час місячних організм здатен затримувати воду. Тому в перші дні менструації ви можете «поважчати» на 2 або навіть 5 кг. Варто обмежити вживання солі та солоної їжі, пити більше чистої води.

Не варто турбуватися про протікання під час тренувань. Озбройтеся прокладками з високою поглинальною здатністю Libresse Ultra Long, які завдяки унікальній анатомічній формі забезпечують надійний захист.

2 фаза –6-13 день (продовження фолікулярної фази).

Найкращий період для твоєї ефективності. Жінка, як правило, відчуває прилив сил, настрій покращується. Зараз – самий час створювати «тіло мрії». Можна займатися силовими вправами, кардіо та інтервальним тренінгом.

3 фаза – 12-15 день (овуляція)

Гормони досягають свого піку й у зв’язку з сим ви можете відчувати прилив сили. Якщо почуваєтеся добре, можна не обмежувати себе і тренуватися за звичайним графіком. Якщо ж відчуваєте слабкість чи втому – відмовтеся від зайвого навантаження, особливо не варто перевантажувати нижню частину тіла.

До того ж в цей час можуть посилитися вагінальні виділення. В такому випадку слід використовувати поглинаючі щоденні прокладки, як Libresse Normal Plus. Завдяки спеціальній формі Curve Fit вони майже не відчуваються, але надійно захищають. А дихаюча поверхня захистить від подразнень.

4 фаза 16-28/30 день (прогестеронова фаза)

Знову змінюється гормональний фон, організм починає готуватися чи до нової менструації, чи до запліднення. Метаболізм уповільнюється, знову можна помітити набряки тіла і зайві 1-2 кг на вагах. Але з 16 по 24 день – рівень прогестерону найвищий, то ж в цей період витривалість організму максимальна. Якщо, наприклад, ви займаєтесь бігом, то це найкращий час для довгих пробіжок.

А з 25 дня циклу в багатьох жінок починається ПМС. Але й тут спорт стане у пригоді. Найкращий час зайнятися тим, що приносить задоволення: ходьба, йога, розтяжка, танці, плавання. Головне – не нудьгувати.

На завершення хочеться відзначити, що спорт приносить користь завжди, в незалежності від дня циклу. Проте, варто звертати увагу на власне самопочуття та робити вправи для здоров’я, а не на шкоду йому. А щоб знати, як не нашкодити організму, читайте наш блог.