Перевірка стану здоров'я: на що звернути увагу

Життя людини повністю залежить від стану здоров’я організму і від масштабів використання його психофізіологічного потенціалу. Всі сфери діяльності людини в кінцевому рахунку визначаються рівнем здоров’я, від нього залежить і здатність жити повноцінним життям «на повні груди».

Ендокринна система

Як це не дивно, розмір талії – це один з найважливіших показників здоров’я, який можна «оцінити» самостійно. Для цього: візьміть сантиметрову стрічку і виміряйте об’єм талії (2-3 см вище пупка). Норма для жінок не більше 88 см, для чоловіків – 102 см. При перевищенні цих показників, в людини у 5 разів більше ризик виникнення діабету II типу.

Мозок

Виконаємо простий тест, який дозволить задіяти велику кількість мозкових процесів одночасно:

Беремо чистий аркуш паперу, маркер і друга. Самостійно на аркуші зображуємо циферблат годинника і просимо іншу людину назвати будь який час (наприклад 5 годин 14 хвилин). На малюнок додаємо стрілки що вказують на відповідний час.

Цей тест потребує активізації тих відділів головного мозку, які відповідають за рухи, сприйняття простору і зорове сприйняття. Якщо людина не в змозі уявити циферблат і правильно розташувати стрілки, це може свідчити про початок деменції.

Хребет

Оцінити стан хребта просто. Поставте паралельно один до одного двоє вагів. Лівою ногою станьте на перші, правою – відповідно на другі. Значення на вагах в нормі повинні бути майже однаковими. Якщо вони відрізняються – не нехтуйте зверненням до терапевта, адже таке відхилення свідчить по те, що голова, хребет, або тазостегнові кістки сильно зміщенні від нормального положення.

Дихальна система

Оцінимо стан дихальної системи за допомогою тесту «проба Штанге». Виконуємо прості дії:

  1. Виміряємо частоту серцевих скорочень за 30 сек. (використовуємо секундомір).
  2. Приймаємо положення сидячи, робимо 3 глибинних вдихи, не видихаючи. Затримуємо дихання на скільки можемо с фіксацією часу.
  3. Видихаємо, вимірюємо пульс за 30 сек.

Якщо ви змогли затримати дихання менше ніж на 40 сек. – дихальна система працює незадовільно. 40-49 сек. – середній показник, 50 сек. – ви у відмінній формі.

Далі використовуємо формулу: ЧСС (число серцевих скорочень) за за 30 сек. після тесту / ЧСС за 30 сек. до тесту. У нормі результат вийде 1, 2. Якщо результат розрахунку більший – серцево-судинна система працює з відхиленням, у організмі відмічається недолік кисню.

Кістки

Стан нігтів може багато розказати про здоров’я людини в цілому. Розшарування, крихкість, ламкість нігтьових пластин, поява білих смужок – перший дзвіночок, що вказує на недостатність заліза, вітаміну В  організмі. В деяких випадках саме так починається остеопороз.

Зір

Гостроту зору можна перевірити не тільки за допомогою таблиці в кабінеті офтальмолога. Проведемо два простих тести:

Тест 1. Вдивляємося у віконну раму протягом 30 сек., закриваємо очі. По черзі відкриваємо ліве і праве око. Якщо картинка, яку ви бачите одним оком, розмилася, а лінії перестали бути паралельними, вам може загрожувати макулодистрофія – небезпечне захворювання, що приводить до втрати зору.

Тест 2. Проводиться біля місця для паркування автомобілів. Відійдіть від будь-якої машини на 20 м і постарайтеся розрізнити її номер, якщо розібрати цифри і букви на номерних знаках не виходить, слід звернутися до фахівця.

Слух

Найпростіший спосіб оцінити гостроту слуху – прислухатися до розмови людей, що знаходяться на відстані 5-6 м. від вас. Нічого на чути? Слід звернутися до лікаря. Але, такий тест не коректний у місцях, де багато звуків.

Печінка

Для оцінки стану її здоров’я, подивіться у велике дзеркало, де видно фігуру у повний зріс. Жировий прошарок над талією – тривожний симптом. Справа у тому, що саме у цьому місці концентрується вісцеральній жир, що оточує печінку і заважає її роботі.

Інші негативні симптомі: пожовклі білки очей, жировики на обличчі, наліт на зубах.