Корисні перекуси: коли, навіщо, з яких продуктів

Поширена помилка тих, хто тільки починає переходити на правильне харчування — нехтувати перекусами. Але насправді вони не менш важливі, ніж сніданок, обід та вечеря. Ба більше, їх варто планувати не менш уважно, ніж основні прийоми їжі. Щоб допомогти вам розібратися у цьому питанні, сьогодні ми вирішили поговорити про те, навіщо потрібні перекуси, що вони дають нашому організму та які продукти для цього обрати.

Навіщо потрібні перекуси

Дехто може подумати, що це зайві калорії та клопоти, але в реальності перекуси дають вашому організму багато користі:

  • Допомагають попередити стресовий стан, коли тіло запасає жирові відкладення «на чорний день».
  • Дають відчуття ситості між основними прийомами їжі, попереджують голод.
  • Прискорюють обмін речовин і дають необхідну енергію протягом дня.
  • Дозволяють набрати необхідну кількість КБЖВ (калорій, білків, жирів, вуглеводів), не переїдаючи. Це дуже важливо для тих, хто планує серйозно підійти до свого раціону або нарощувати м’язову масу під час тренувань.

• Попереджують нічний голод, коли ви не можете заснути без бутерброда.

Яким має бути перекус

Про всяк випадок нагадаємо, що правильний перекус — це не бутерброд замість повноцінного обіду на роботі, а додатковий прийом їжі між основними:

  • ланч — між сніданком і обідом;
  • полуденок — між обідом і вечерею.

Звісно, що ваш перекус повинен бути меншим за основний прийом їжі та складатися з корисних продуктів (фруктів, овочів, горішків, сухофруктів тощо). Ідеально планувати свій режим харчування так, щоб між основними прийомами їжі та перекусам були проміжки часу від 2 до 2,5 годин.

Якщо побоюєтеся зайвих калорій та бажаєте скинути вагу, зробіть свій перший перекус (ланч) лише вуглеводним, або білково-вуглеводним, або жиро-вуглеводним. А на другий (полуденок) приготуйте лише білкові продукти або білкові з невеликою кількістю корисних жирів.

Якщо після ввечері відчуєте сильний голод і не зможете його вгамувати, вживайте лише білки: знежирений сир, яєчний білок, відварне філе курятини тощо. Тут усе залежить від вашого способу життя та того, наскільки рано ви встаєте. Наприклад, якщо ви «жайворонок», тоді вам може знадобитися 3 перекуси: окрім ланчу та полуденку, ще друга вечеря.

Варіанти перекусів

Звісно, що правильний перекус передбачає тільки корисні та здорові продукти: жодних снеків, фаст-фудів, солоних сухариків чи печива. Хоча вуглеводи і рекомендовані на ланч, але вони мають бути більш легкими, ніж, скажімо, каші. На перший перекус ви можете обрати смузі, фрукти, вівсяні млинці, дієтичні оладки тощо. За бажання можна додати також чашку трав’яного чаю, але без цукру. Варіанти страв на полуденок (другий перекус): відварна куряча грудка з салатом, будь-які дієтичні страви з овочами. А якщо дуже хочеться солодкого, візьміть сирний десерт (обов’язково дієтичний, без цукру, можна з гірким шоколадом або яблуками).

Сподіваємось, у цій статті ми змогли розвіяти ваші сумніви і тепер вам не прийдеться боротися з відчуттям голоду між сніданком, обідом і вечерею. А головне — такий режим харчування зробить вас ще енергійнішими та принесе добре самопочуття.