Глютен: що це таке та кому від нього слід відмовитися

Модна безглютенова дієта почала захоплювати світ кілька років тому, і сьогодні впевнено завойовує серця й думки українських жінок. На полицях магазинів можна зустріти популярні безглютенові продукти (щоправда, ціни на них у кілька разів вищі за звичайні), а деякі видання пишуть про безкінечну шкоду глютену та небезпечні хвороби, які він викликає. Тож де тут правда, а де вимисел, що таке глютен та кому насправді слід перейти на безглютенову дієту?

Що таке глютен

Глютен, або клейковина, — це білок, який міститься у багатьох злакових культурах: пшениці, вівсі, житі, ячмені, а разом з тим — і в похідних від них: хлібобулочних виробах, пиві тощо. У чистому вигляді цей білок має сіруватий колір та клейку консистенцію. Саме завдяки йому борошно, у яке додали воду, має свою текстуру, а кухарі можуть влаштовувати шоу з тістом для піци.

Клейковина покращує якість тіста, тому її часто окремо додають до тієї, що вже міститься в борошні. Пригадайте хоча б ніжний нарізаний хліб для тостів, який зберігається набагато довше за звичайний, — усе завдяки клейковині, яка виступає ще й консервантом. Її також можна зустріти в складі ковбас, сосисок, напівфабрикатів, кетчупів та навіть кисломолочних продуктів, куди її кладуть задля отримання тієї самої ідеально ніжної консистенції.

Що не так з цим білком

корисні продукти

У результаті таких кулінарних експериментів споживання глютену в світі збільшилося, але шкодить цей білок лише окремим людям, що хворіють на целіакію — непереносимість глютену. Вважається, що хворобу мають 1% населення планети. Вона має низку симптомів, обмежень і наслідків, і саме цим людям протипоказане вживання продуктів із глютеном. Але це лише 1% і серйозний діагноз, який ставиться лікарем після обстеження крові на антитіла та біопсії. Водночас лише в США люди витратили біля 4 млрд доларів на продукти без глютену — це в рази перевищує кількість тих, хто дійсно має алергію на нього чи целіакію. То в чому ж справа?

Кілька років тому, окрім справжньої хвороби, деякі дослідники почали говорити про «вроджену чутливість до глютену» та заразили страхом перед цим невинним білком увесь світ. Пізніше результати їхніх досліджень не підтвердилися, але мода на велнес і ЗСЖ встигла зробити глютен ворогом людства. До кампанії додалися виробники продуктів, що почали писати на упаковках Gluten Free, а заодно і продавати їх дорожче за звичайні.

Читайте також. Чи варто виключати каші з раціону при бажанні знизити вагу або правильно харчуватися

Чи варто переходити на безглютенову дієту

Ті, хто спробували на собі популярні безглютенові дієти, говорять, що відчули легкість, бадьорість та покращення самопочуття. І це нормальний стан, коли людина відмовляється від хлібобулочних виробів (читайте — «швидких вуглеводів» у вигляді білого хліба, печива), а також сосисок, кетчупу та переходить на здоровий раціон — фрукти, овочі, бобові, рис, гречку, нежирне м’ясо та рибу.

Більш того, безглютенові продукти, які продаються в магазинах, часто навіть шкідливі, адже містять купу інших доданих речовин — цукру, жирів. А без медичних показань повністю виключати зі свого раціону зернові продукти неправильно, адже, наприклад, хліб із цільнозернового борошна містить вітаміни групи В, харчові волокна, залізо, кальцій, білок та працює як «повільний вуглевод».

Отже, якщо ви маєте підозри на захворювання целіакією чи алергію на глютен, вам слід звернутися до лікаря. А щоб завжди мати гарне самопочуття, бути впевненими в собі та бадьорими, слід регулярно займатися спортом. Замість того, щоб самостійно переходити на модну безглютенову дієту, краще скласти здоровий раціон, у якому буде збалансоване споживання білків, жирів та вуглеводів, достатня кількість вітамінів, мінералів і корисні продукти.

Піклуватися про свою красу, здоров’я й не забувати про фізичні навантаження — це легко та приємно з експертами EVA Women Challenge. Долучайтеся, якщо ви ще не з нами!