Чи підходить компресійний одяг для занять бігом

Саме слово «компресія» означає «тиск», а компресійний одяг — той, що стискає тіло. Тренування в такій екіпіровці може стати значно ефективнішим, адже вона допомагає нормалізувати кровообіг та справлятися з інтенсивними навантаженнями. Одразу скажемо, що для звичайних пробіжок компресія не потрібна. Спортсмени вдягають такий одяг під час забігу в марафоні, щоб покращити свої результати та уникнути травмувань. Допомагає він і відновитися після інтенсивних навантажень, а також покращує показники сили, якщо ви запланували силове тренування.

Як працює компресія

Кожен вид спорту передбачає навантаження на різні частини тіла. У бігунів це стопи та коліна, тому для них пропонуються компресійні лосини, гольфи, гетри, шкарпетки. Така екіпіровка стискає кінцівки разом із судинами, а навантаження розподіляється особливим чином. Тиск збільшується в нижній частині ніг, а ближче до коліна — зменшується. Це допомагає крові легше підійматися.

  • Поліпшує кровообіг

Особливість анатомії людини — віддаленість ніг від серця та прямоходіння, через що крові в ногах потрібно долати гравітацію. Це призводить до її накопичення в цій частині тіла. У результаті ми можемо відчувати набряклість, втому, розширення вен, а це подовжує процес відновлення після тренування.

Компресійний одяг при інтенсивному бігу нормалізує кровообіг, через що кров швидше відтікає з ніг, знижується навантаження на серце, а з м’язів швидше виводиться молочна кислота — причина болю після занять.

  • Сприяє відновленню

Є спортивні дослідження, котрі доводять, що ті бігуни, які після забігу відпочивали у компресійних шкарпетках, пробігали другу дистанцію швидше, ніж ті, хто відпочивали без них. До речі, подібні досліди проводилися і для велоспорту, де компресійний одяг теж показав свою дієвість.

  • Зменшує біль

Під час пробіжки наші ноги з кожним кроком вдаряються об поверхню (особливо об тверду) через що спостерігається вібрація м’язів. Компресійний одяг знижує це явище.

  • Захищає від травмування

Інтенсивна пробіжка — добре навантаження на мускулатуру, сухожилля, а також зв’язки. Їхнє розтягнення може вибити спортсмена із графіку тренувань мінімум на тиждень, а це означає, що потім прийдеться надолужувати втрачені дні, щоб повернутися до форми. Стягуючі гетри чи шкарпетки зменшують імовірність травмування зв’язок і сухожиль, роблять рухи більш точними за рахунок фіксації.

Коли й куди вдягати

Якщо маєте схильність до варикозу або у вас з’явилися перші його прояви, порадьтеся з лікарем про те, щоб носити компресійний одяг при різних навантаженнях.

Під час силового тренування така екіпіровка покращить ваш показник сили, а після інтенсивного забігу — допоможе відновитися. Тривалість носіння залежить від відстані, яку ви подолали. Як приклад: після 5 км — 1 година.

Чого не варто робити:

• Без медичних показань довго носити компресійний одяг.

• Вдягати його на звичайні заняття зі звичними навантаженнями.

Яким має бути компресійний одяг

Перш за все, він повинен відповідати стандарту — це має бути вказано на ярлику та пакуванні. Найсуворіший європейський стандарт, який регламентує безліч показників (від складу тканини до її міцності та компресійних властивостей), — RAL-GZ 387. Добре, якщо ви знайдете саме такий одяг. Головне — щоб він щільно прилягав до тіла та не надто здавлював, а от вибір марки — справа вашого смаку.

Сила компресії, тобто здавлювання, вимірюється в міліметрах ртутного стовпа. Досліди вчених сходяться на тому, що оптимальна сила — 15–20 мм рт. ст. Такий одяг щільно облягає, не викликає дискомфорту, дозволяє відтермінувати момент настання втоми і в ньому легше бігати.